Annuleringsverzekering: snel afsluiten wordt aangeraden

Annuleringsverzekering: snel afsluiten wordt aangeraden
© Bingo Naranjo, Pixabay

Reizigers kunnen een verzekering voor annuleringskosten het beste zo snel mogelijk afsluiten na het boeken. En ze moeten de kleine lettertjes goed lezen: het overlijden van een familielid in de derde graad of een goede vriend(in) is vaak niet standaard gedekt.

Onderzoeksbureau MoneyView hield 46 doorlopende en 23 kortlopende reisverzekeringen tegen het licht. De voorwaarden van annuleringsdekkingen blijken onderling flink te verschillen. Zoals de termijn waarbinnen de polis afgesloten moet worden: driekwart van de doorlopende en kortlopende annuleringsverzekeringen stelt deze op 7 dagen na het boeken van de reis. Bij andere producten geldt 14 dagen. Dit om het spreekwoordelijke “verzekeren van een brandend huis” te voorkomen.

Polisvoorwaarden

Met een annuleringsdekking worden de kosten van het annuleren van een niet aangevangen reis als gevolg van een verzekerde gebeurtenis vergoed. Daarnaast biedt de annuleringsdekking in bepaalde gevallen een vergoeding als een reeds begonnen reis wordt afgebroken.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de annuleringskosten, moet de gebeurtenis gedekt zijn. In het overgrote deel van de polisvoorwaarden worden de verzekerde gebeurtenissen opgesomd, maar deze gedekte annuleringsredenen verschillen per aanbieder en product.

De annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de 1e of 2e graad is bij alle aanbieders gedekt. Bij een familielid in de 3e graad, zoals een oom of tante of je neefje of nichtje, is dit echter lang niet altijd het geval.

Beperkte dekking

De producten met beperkte dekking hebben meestal betrekking op het moment van overlijden in relatie tot de vertrekdatum van de reis; soms is er alleen dekking als dit tijdens de reis gebeurt of binnen twee weken voor vertrek en dit bij het boeken van de reis niet te voorzien was.

Ook het overlijden van een goede vriend(in) is bij meer dan de helft van de onderzochte producten geen gedekte reden voor annulering. De meeste aanbieders die dit wel verzekeren, hebben een beperkte dekking. Ook hier is het moment van overlijden in relatie tot de vertrekdatum van de reis soms van belang of is dit alleen tijdens de reis verzekerd.

Bijna de helft van de producten (zowel kortlopend als doorlopend) biedt een standaard of optionele dekking voor de annuleringskosten wanneer een huisdier van de verzekerde is overleden. Ook hier zijn beperkende voorwaarden echter heel gebruikelijk. Zo wordt alleen uitgekeerd bij het overlijden van een hond, kat of paard.

Dicht bij huis

Er is maar een beperkt aantal verzekeraars dat specifiek voor de dicht-bij-huis-blijvers een reisverzekering aanbiedt. Op dit moment zijn er drie aanbieders van doorlopende reisverzekeringen die, tegen een lagere premie, een dekkingsgebied aanbieden voor vakantiegangers die dicht bij huis blijven.

Anker heeft sinds deze maand drie nieuwe doorlopende reisverzekeringen en biedt bij de Comfort-variant het dekkingsgebied ‘Nederland’ aan. Dekking blijft geboden tot hemelsbreed 25 kilometer over de grens met België of Duitsland. Ook Lancyr heeft ‘Nederland’ als mogelijk dekkingsgebied. Univé kent naast een Europa- en werelddekking een dekkingsgebied dat bestaat uit Nederland, België en Duitsland.

Bij de onderzochte kortlopende reisproducten is Allianz Global Assistance de enige die een reisverzekering aanbiedt met als dekkingsgebied ‘Nederland’. Bij alle overige producten is het dekkingsgebied ‘Europa’ of ‘wereld’ en soms wordt die keuze niet eens geboden.

Corona

De kleurcodes voor beperkingen vanwege corona van de meeste landen zijn dit jaar anders dan de afgelopen twee jaar. Het is weer makkelijker om af te reizen naar landen buiten Europa. Ook binnen Europa blijft de pandemie een rol spelen. Een coronabewijs is nog altijd verplicht. Er zijn drie mogelijke coronabewijzen:

1. Vaccinatiebewijs (waaruit blijkt dat de reiziger volledig gevaccineerd is);
2. Herstelbewijs (waaruit blijkt dat men minstens 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden een positieve coronatest had);
3. Testbewijs (waaruit blijkt dat de reiziger een negatieve testuitslag heeft).

Een vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na de laatste prik. Dit kan zijn een prik met het Janssen-vaccin, twee prikken van een ander vaccin of een prik nadat iemand corona had. Een boostervaccinatie verloopt voorlopig niet (zie: www.rijksoverheid.nl).

Annuleringsverzekering zonder reisverzekering

Bij vrijwel elke reisverzekering, zowel doorlopend als kortlopend, kan een dekking voor annulering van de reis worden meeverzekerd. De Doorlopende Reis Allrisk van Aegon en de Premium-variant van Allianz Direct doen dit zelfs standaard.

Een annuleringsverzekering zonder reisverzekering is echter niet bij alle aanbieders mogelijk. Bij slechts een kwart van de onderzochte aanbieders van doorlopende reisverzekeringen is een losse doorlopende annuleringsverzekering mogelijk. Een kortlopende annuleringsverzekering daarentegen is bij 80% van de aanbieders wél zonder de reisdekking te sluiten.

Elfstedentocht

Ook minder alledaagse gebeurtenissen zijn te verzekeren. Centraal Beheer, FBTO en Interpolis vergoeden annuleringskosten als er een officiële Elfstedentocht op de schaats verreden wordt en de verzekerde een startbewijs heeft. Voor wie wil annuleren omdat hij/zij aan boord is van een gekaapt vliegtuig, voertuig, vaartuig of trein, biedt Allianz Direct dekking. Dat geldt ook voor wie aanwezig moet zijn bij de geboorte van een kind van een familielid.

Productrating

Hieronder de productrating van Moneyview voor aanbieders van reisverzekeringen.

Doorlopende reisverzekeringen
De 5 sterren voor voorwaarden gaan naar:
• Allianz Global Assistance Doorlopende Reis Premium
• Anker Doorlopende Reis Optimaal
• ANWB/Unigarant Doorlopende Reis Compleet/Uitgebreid

De 5 sterren voor prijs gaan naar:
• Aon Doorlopende Reisverzekering
• SNS Doorlopende Reis Europa Plus/Wereld
• Univé Doorlopende Reisverzekering

Aon, SNS en Univé behalen net als vorig jaar 5 sterren op prijs voor hun doorlopende reisverzekering. Anker scoort met zijn nieuwe doorlopende reisverzekering direct 5 sterren op voorwaarden. De genoemde doorlopende reisproducten van Allianz Global Assistance, Anker en ANWB/Unigarant hebben onder andere een hogere bagagedekking en een ruimere annuleringsdekking dan menig concurrent. Zo is de maximumvergoeding voor schade aan een smartphone, fotocamera en zonnebril hoger dan wat gangbaar is in de markt. Op de annuleringsdekking is bijvoorbeeld het overlijden van een goede vriend(in) een gedekte reden. En ook het doodgaan van je hond, kat of paard is bij deze aanbieders standaard verzekerd of optioneel mee te verzekeren.

Kortlopende reisverzekeringen
De 5 sterren voor voorwaarden gaan naar:
• ANWB/Unigarant Kortlopende Reis Compleet/Uitgebreid
• Interpolis Kortlopende Reisverzekering

De 5 sterren voor prijs gaan naar:
• Aon Kortlopende Reisverzekering
• Interpolis Kortlopende Reisverzekering

Aon behaalt als enige een 5-sterrenrating op prijs met zowel zijn doorlopende als kortlopende reisverzekering. ANWB/Unigarant doet hetzelfde, maar dan op voorwaarden. Door productverbetering en een scherpere premie behaalt Interpolis dit jaar met de kortlopende reisverzekering voor het eerst 5 sterren op zowel prijs als voorwaarden. ZLM Verzekeringen zou met zijn kortlopende reisverzekering ook in aanmerking zijn gekomen voor een 5-sterrenrating op prijs, maar deze reisverzekering is alleen af te sluiten door mensen die wonen in Zeeland of Noord-Brabant.

Bron: Moneyview

GEEN REACTIES