AFM: problematiek aflossingsvrije hypotheken is beheersbaar

© Pixabay

De financiële problemen die kunnen ontstaan rond aflossingsvrije hypotheken blijven beperkt tot slechts een kleine groep, stelt de AFM op basis van eigen onderzoek.

De meest risicovolle groep, waar bij gedwongen verkoop een restschuld ontstaat, vertegenwoordigt slechts 1 tot 2% van alle aflossingsvrije hypotheken. Daarboven is nog een groep waarbij er mogelijk herfinancieringsproblemen ontstaan; dit zou volgens de AFM kunnen gaan om drie tot zes procent van de aflossingsvrije portefeuille. Daarvan krijgt derhalve een derde te maken met een mogelijke restschuld.

Met 95% van de leningen lijkt weinig aan de hand te zijn. Dat is een opmerkelijk positieve conclusie voor de toezichthouder, waar aflossingsvrije hypotheken tot nog toe een tamelijk slechte reputatie hadden. Burgers en hypotheekadviseurs wisten dit al langer, want ondanks de kritische houding van de AFM, DNB en het Ministerie van Financiën in de afgelopen jaren, bleef de (deels) aflossingsvrije hypotheek onverminderd populair. Ook nu de renteaftrek niet meer mogelijk is.

Wel waarschuwt de AFM dat in absolute aantallen de risicogroep niet al te klein is. Bij de ‘restschuldgroep’ gaat het bijvoorbeeld om 44.000 huishoudens. Het aantal gevallen met problemen omtrent de herfinanciering ligt volgens de AFM tussen de 80.000 en 180.000. De AFM roept adviseurs op om in contact te treden met de betreffende huishoudens om de risico’s te verkleinen. Er is voldoende tijd, omdat de meeste hypotheken pas rond 2035 aflopen. Bij de huishoudens waar de mogelijke problemen gaan spelen is vaker sprake van een laag inkomen, van een onzeker pensioen (vanwege ondernemerschap), van consumptieve schulden en van scheiding.

GEEN REACTIES