Aflossingsvrije hypotheek verhuist gewoon mee

Aflossingsvrije hypotheek verhuist gewoon mee
© Pixabay

Ondanks alle aandacht voor de risico’s van aflossingsvrije hypotheken neemt 90% van de doorstromers zijn aflossingsvrije hypotheek gewoon mee naar de volgende woning. Dit blijkt uit een onderzoek door HDN in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Een kleine 142.000 hypotheekaanvragen uit 2017 en 2018 verhuisden werden geanalyseerd.

In tegenstelling tot wat consumenten vaak denken, hoeft bij een verhuizing het aflossingsvrije hypotheekbedrag meestal niet te worden beperkt. Door de sterk stijgende huizenprijzen kan die aflossingsvrije lening vaak ongewijzigd worden meegenomen. In veel gevallen kan door afkoop van een oude spaar- of beleggingshypotheek zelfs nog een iets hoger bedrag aflossingsvrij worden gefinancierd. De enige voorwaarde is dat dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50% van de koopsom van de nieuwe woning. De andere helft moet ten minst annuïtair worden afgelost om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek.

Het ongewijzigd voortzetten van een hoge aflossingsvrije lening kan vervelende gevolgen hebben. De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen.

Kritisch naar risicofactoren kijken
Als bij een verhuizing een nieuwe hypotheek wordt afgesloten moeten adviseur en koper eerlijk en kritisch naar deze risicofactoren kijken, adviseert Vereniging Eigen Huis. Huiseigenaren kunnen zelf hun risico analyseren op scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl.

In de praktijk richten klanten en adviseurs zich bij een nieuwe hypotheek op de grens van maximaal 50% aflossingsvrij en wordt meestal niet aangestuurd op verder aflossen. Van de ruim 60.000 doorstromers die voor hun nieuwe huis een hypotheek van meer dan 90% van de waarde afsloten, leent twee derde meer dan 40% van dat bedrag aflossingsvrij. De meeste van hen zijn tussen de 35 en 50 jaar oud.

Gemiddeld wordt bij een verhuizing € 145.500 aflossingsvrij geleend. In de gemeente Bloemendaal worden de hoogste aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Het gemiddelde ligt hier op ruim € 313.000. In Blaricum, Heemstede, Wassenaar en Laren ligt het gemiddelde net onder de 300.000. Dit wordt verklaard door de relatief hoge huizenprijzen in deze gemeenten. De laagste aflossingsvrije hypotheken worden afgesloten in de gemeenten Pekela en Delfzijl. Door de lagere huizenprijzen ligt het gemiddelde hier op € 88.000.

Bron: VEH

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES