Aegon wil meer bijdragen aan werkgeluk

Aegon wil meer bijdragen aan werkgeluk

De nieuwe CAO van Aegon oogt eigentijds: met het recht op onbereikbaarheid, een experiment met onbeperkte verlofdagen en een onderzoek naar het glazen plafond. Ook ontvangen alle werknemers een coronabonus.

De nieuwe CAO voor de periode 2020-2022 is vanwege corona grotendeels virtueel uitonderhandeld met FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie. Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland: “De afgelopen maanden is nog duidelijker geworden hoe belangrijk een goede balans tussen werk en privé is. Daar wil ik blijvende aandacht voor houden, door te zorgen dat de mogelijkheden om flexibel te kunnen werken zowel technologisch als qua personeelsregelingen op orde zijn. We hebben tijdens de coronacrisis gezien dat onze werknemers zelf het beste weten wat een goede balans voor hen is. Dat heeft zelfs geleid tot een hogere klanttevredenheid. Maar we hebben ook gezien dat thuis meer de werkvloer is geworden. Daarom bieden we onze mensen nu ook het recht om onbereikbaar te zijn op de momenten dat je vrij bent.”

Onbeperkt verlof
De verzekeraar wil werknemers niet alleen meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid geven met betrekking tot thuiswerken maar ook wat betreft het opnemen van vakantiedagen. Er komt in 2021 een pilot met het opnemen van onbeperkt verlof, wat inhoudt dat er geen maximum aan het aantal op te nemen dagen meer is. De medewerker bepaalt zelf in overleg met zijn of haar leidinggevende hoeveel verlof hij/zij nodig heeft. Daarnaast komt er de mogelijkheid om eens in de zeven jaar een deels betaalde sabbatical op te nemen.

Regelingen als recht op onbereikbaarheid en recht op onbeperkt verlof zijn vrij nieuw. In 2019 was de CAO voor de Gehandicaptenzorg de eerste in Nederland die onbereikbaarheid opnam. Sinds hetzelfde jaar is een wetsvoorstel van Kamerlid van Dijk (PvdA) over het recht op onbereikbaarheid in voorbereiding.

Het recht op onbeperkt begon bij techbedrijven als Google en Netflix. Inmiddels is het ook in Nederland doorgedrongen; zo experimenteert sinds dit jaar ING ermee. Er zou weinig misbruik van zulke regelingen gemaakt worden. Wel klinkt er inmiddels kritiek in human-resourcekringen. Een regeling die alle verantwoordelijkheid over vrije tijd bij de werknemers legt zou stress opleveren, doordat mensen door sociale druk van collega’s geen vrije dagen durven op te nemen. Ook zouden sommige werkgevers het zien als een slimme manier om opgebouwde vakantiedagen niet meer te hoeven uitbetalen.

Salaris
In salaris gaan de Aegon-medewerkers er een fractie op vooruit: op 1 oktober wordt een algemene loonsverhoging toegekend van 0,5% van het op 30 september 2020 geldende salaris en op 1 maart 2021 van 1% van het op 28 februari 2021 geldende salaris.

Om alle medewerkers te bedanken voor hun inzet gedurende de coronaperiode kent Aegon hun per 1 oktober 2020 een ‘Hoofd-koel-hart-warmbonus’ toe van € 250 bruto. Per 1 januari 2022 ontvangen medewerkers nogmaals een eenmalige uitkering van € 250 bruto. Verder is afgesproken dat er een onderzoek komt naar het glazen plafond, met als doel meer vrouwen in hogere functies te krijgen.

GEEN REACTIES