Adfiz waarschuwt voor acquisitiefraude

Adfiz waarschuwt voor acquisitiefraude
© Pixabay

Het aantal meldingen over acquisitiefraude neemt toe, meldt brancheorganisatie Adfiz. Ook financieel adviseurs worden niet alleen vaker, maar ook steeds agressiever benaderd over zogenaamde overeenkomsten, verlengingen van contracten of vermeldingen van hun bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website. Vooral in de vakantieperiode slaan acquisitiefraudeurs hun slag.

Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om ondernemers te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet of nauwelijks geplaatst worden. Zoals in de beruchte ‘Ondernemersgids’. Sommige acquisitiebureaus gaan heel geraffineerd te werk. Ze hanteren een naam die lijkt op een betrouwbare organisatie, en voeren soms zelfs bedrijfslogo’s in dezelfde stijl om maar geen argwaan te wekken. In alle gevallen proberen de bedrijven een handtekening te ontrafelen, zodat je aan een contract vast zit. Vaak wordt er gesuggereerd dat er al een overeenkomst is, die ‘alleen nog even verlengd hoeft te worden’.

Geadviseerd wordt nooit iets te ondertekenen, facturen niet te betalen en dubieuze bedrijven te melden bij de Fraudehelpdesk. Ook het personeel moet ingelicht worden over deze mogelijke vorm van fraude. Want vaak slaan acquisitiefraudeurs hun slag als de baas met vakantie is. Er wordt dan druk uitgeoefend op personeelsleden om de overeenkomst snel te ondertekenen.

Bron: Adfiz

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES