Adfiz-directeur Wiertsema: Denk na over financiële vergoeding van nazorg

Adfiz-voorzitter Wiertsema: Denk na over financiële vergoeding van nazorg

In zijn nieuwste maandcolumn vestigt Adfiz-directeur Enno Wiertsema opnieuw de aandacht op nazorg. De AFM heeft onlangs aangekondigd onderzoek te willen doen naar de beheerfase van financieel advies. In deze probleemanalyse moet de AFM ook de financiële vergoeding van nazorg meenemen, zegt Wiertsema.

Wanneer dat niet gebeurt, “vrees ik dat we blijven hangen in oplossingen die neerkomen op nog meer informatie naar consumenten sturen in de hoop dat ze zonder persoonlijk advies toch in beweging komen”, aldus Wiertsema. “Terwijl we weten dat dat bij lange na niet genoeg is om de gewenste aandacht en actie voor de gezondheid van de eigen financiën op gang te brengen.

“Als we consumenten echt willen helpen dan moet het gaan om actief onderhoud. Dat vraagt een periodieke inspanning van adviseur én klant. De klant informeert de adviseur over belangrijke ontwikkelingen in zijn leven. De adviseur informeert de klant over wezenlijke wijzigingen in product en wetgeving. En samen kijken ze regelmatig welke actie nodig is om de financiële wensen en noden van nu en later op de juiste wijze in balans te houden. Dat is meer dan een paar onsjes meer dan de Wft-zorgplicht. En dat kost dus tijd en geld. Maar het levert ook op!”

Maatregelen die Wiertsema in zijn column voorstelt zijn fiscale aftrekbaarheid van financieel onderhoud, een nazorgabonnement waarbij het initiatief ligt bij de adviseur in plaats van bij de consument, en voor gebruik van gedragswetenschappelijke inzichten, “bijvoorbeeld door van onderhoud de default-keuze te maken”.

Bron: Adfiz

GEEN REACTIES