Adfiz lanceert kennisportaal klimaatrisico’s

Adfiz lanceert kennisportaal klimaatrisico’s
© Jan Mallander, Pixabay

Hoe bereid je klanten voor op overstroming, droogte, sneeuw, hagel, regen, storm en bliksem? Brancheorganisatie Adfiz lanceert een kennisportaal met het doel verzekeringsadviseurs te helpen bij hun advies over klimaatrisico’s. Het portaal bundelt inzichten, kennis en tools die ingaan op de verzekerbaarheid van en preventieve maatregelen tegen verschillende soorten weer- en klimaatschade.

De ijshagel van 2016 in Brabant, de overstromingsramp in Limburg van 2021 en de extreme drielingstormen Dudley, Eunice en Franklin van 2022 zijn recente voorbeelden van (zeer) extreem weer. Door klimaatverandering zullen we hier vaker mee te maken krijgen. Dat vraagt om aandacht voor en advies over deze risico’s.

Coulance

Bij de overstroming in Limburg hebben veel verzekeraars coulancehalve schades vergoed; waar dit niet het geval was, sprong de overheid bij vanuit de Wts. Tegelijkertijd hebben zowel overheid als verzekeraars aangegeven dat er in het geval van een toekomstige, vergelijkbare overstroming er bij verzekerbare risico’s minder coulance zal worden betracht.

Met het kennisportaal helpt Adfiz adviseurs hun klanten te adviseren over klimaatrisico’s. Klimaatrisico’s kregen in het verleden minder of andere aandacht dan ze nu verdienen. Maar klimaatrisico’s zijn op dit moment vaak nog niet optimaal verzekerd of verzekerbaar. De kennis over risico’s en preventie is nog volop in ontwikkeling, net als de beschikbaarheid van dekkingen.

Speciaal voor Adfiz-leden heeft voorwaardenvergelijker Poliskraker een uitgebreide analyse gemaakt van polisvoorwaarden die gaan over klimaatrisico’s. Hierdoor is makkelijk te identificeren welke dekking verzekeraars bieden, en welke dekking ze níet bieden. Het kennisportaal is te vinden op adfiz.nl/klimaatrisico.

Bron: Adfiz

GEEN REACTIES