Achmea overweegt verkoop levensverzekeringen

Achmea overweegt verkoop levensverzekeringen
Achmea-kantoor Leiden. © Miranda v.d. Bogaard

Achmea overweegt de verkoop van de portefeuilles Pensioen & Levensverzekeringen. Het zou gaan om zo’n 800.000 polissen, met een geschatte waarde van 3 miljard euro.

Dat meldt de verzekeraar in een persbericht na berichtgeving van het Financieele Dagblad hierover. “Vooral voor de portefeuille met verzekeringen die niet meer actief worden verkocht is het van belang om te blijven zoeken naar manieren om zo efficiënt mogelijk te werken”, aldus Achmea, bekend van o.a. Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis.

Consolidatieslag

De afgelopen jaren heeft er een consolidatieslag gewoed onder verkopers van levensverzekeringen. Delta Lloyd werd overgenomen door Nationale-Nederlanden, Aegon Nederland door A.S.R., en Reaal/Zwitserleven door Athora.

Een reden voor die overnames is dat levensverzekeringen met een zogeheten gegarandeerde uitkering minder aantrekkelijk zijn geworden om te verkopen, sinds het van kracht worden van de Solvency-II-regelgeving in 2016. Verzekeraars moeten voor dit type verzekeringen nu hogere buffers aanhouden. Daarnaast is door de woekerpolisaffaire de belangstelling voor dit soort verzekeringen verflauwd.

‘Diverse opties bekijken’

Maar de reeds afgesloten verzekeringen, die vaak nog tientallen jaren doorlopen, moeten jaar in, jaar uit, worden beheerd. De verdiensten lopen dus terug, terwijl de kosten gelijk blijven. Achmea zegt dan ook: “Aangezien deze portefeuille kleiner wordt, is van belang dat de kosten gelijke tred blijven houden met deze ontwikkeling terwijl we onze klanten goed blijven bedienen. We bekijken momenteel diverse interne en externe opties en sluiten daarbij geen mogelijkheden uit.”

Bron: Achmea, FD

GEEN REACTIES