Achmea brengt kans op regenwateroverlast in kaart

Achmea brengt kans op regenwateroverlast in kaart
Animatie BlueLabel

Verzekeraar Achmea lanceert vandaag BlueLabel, naar eigen zeggen de eerste waterkwetsbaarheidsscan ter wereld die tot op de vierkante meter inzicht moet geven in regenwateroverlast. BlueLabel is een digitale service die overheden en bedrijven in staat moet stellen gericht maatregelen te nemen om regenwateroverlast te voorkomen. De scan is ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en adviesbureau Nelen & Schuurmans.

Gemeenten zijn in het kader van het Deltaprogramma per 2019 verplicht om een stresstest uit te voeren. BlueLabel kan hierbij helpen door eenduidig inzicht te geven waar regenwateroverlast kan optreden. Het toont kwetsbare plekken in een gebied, tot op gebouw en straat nauwkeurig, aldus Achmea. Daarnaast geeft de scan niet alleen het risico weer, maar ook wat de beste oplossing is om overlast te voorkomen of te beperken. Vooralsnog richt de verzekeraar zich tot gemeenten en bedrijven. Later dit jaar moet BlueLabel ook beschikbaar komen voor particulieren. Eerste klant van BlueLabel is de gemeente Rotterdam.

Toenemende schade
Reden voor Achmea aan het project deel te nemen is de toenemende schade en overlast door regenwater bij haar klanten. Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur Achmea: “Wij zien dat onze klanten vaker worden getroffen door extreem weer. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om Nederland weerbaar(der) te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door koppeling van slimme techniek en beschikbare data is BlueLabel hiervoor een prima instrument.”

Gevolgen voor premie
Op bluelabel.net meldt de verzekeraar dat BlueLabel gevolgen kan krijgen voor de premie: “Op dit moment gebruiken alle verzekeraars al verschillende eigenschappen van huizen en hun locatie om de premie te berekenen. Bijvoorbeeld het type dak, oppervlak etc. Wij geloven dat BlueLabel daar een belangrijk element aan toevoegt; Achmea heeft hierin echter wel het standpunt ingenomen dat dit nooit ten koste mag gaan van het solidariteitsbeginsel.”

Bron: Achmea

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES