Hoge woonlasten maken starters kwetsbaar

Hoge woonlasten maken starters kwetsbaar
© Pixabay

De hoge woonlasten van starters kunnen leiden tot financiële kwetsbaarheid, meldt ING in haar Woonbericht. Net als de Vereniging Eigen Huis ziet ING dat het vertrouwen in de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2018 verder is gedaald ten opzichte van voorgaande kwartalen in 2017. De gevolgen van de moeilijke aankoopmarkt voor starters vertalen zich in hoge woonlasten, gebrek aan comfort in de huidige woning en weinig perspectief op een andere woning.

In opdracht van ING bevroeg Kantar TNS 1149 respondenten, onder wie 692 woningbezitters en 457 huurders met koopplannen binnen nu en twee jaar (potentiële starters). De totale ING WoonIndex komt uit op een stand van 109 punten, 4 punten lager dan het laatste kwartaal van 2017. De daling wordt met name veroorzaakt door de verwachting dat het nu een ongunstige periode is om een woning te kopen. Die verwachting bevindt zich nu op hetzelfde lage niveau als in 2013 en volgens starters is het zelfs de afgelopen 10 jaar niet zo ongunstig geweest om een woning te kopen als nu.

Te duur, te klein, geen tuin
Van de woningbezitters zegt tweederde in hun ideale woning te wonen; van de starters is dit slechts 15%. Mensen die al een koopwoning hebben, geven hun woonplezier gemiddeld een 8. Potentiële starters op de woningmarkt, die nu nog huren of thuis wonen, geven hun woonsituatie een 6,6. Ze vinden hun woning te duur (23%), te klein (43%) en/of ze willen graag een tuin (39%).

De hoge lasten kunnen leiden tot financiële kwetsbaarheid. “Die kan zo groot worden dat de stap naar een koopwoning mogelijk niet meer gemaakt kan worden”, zegt Wim Flikweert, manager Wonen bij ING.

Doorstromers
De schaarste op de woningmarkt heeft niet alleen voor starters gevolgen. Ook een kwart van de doorstromers zegt niet op de voorkeurslocatie te wonen. Een even groot deel dat nu in de stad woont, zou liever op het platteland wonen en omgekeerd. Flikweert: “Natuurlijk heeft die mismatch niet alleen met de beschikbaarheid van woningen te maken, maar ook met de bereikbaarheid van werk, de nabijheid van familie etc. Een betere match tussen woning en locatie en meer dynamiek op de woningmarkt zou voor veel mensen het woongenot (en daarmee hun algehele geluk) echter ongetwijfeld verhogen!”

Bron: ING

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES