Accountant Conservatrix: herverzekeringsdepot bestaat echt

copyright Pixabay

Behalve het management van levensverzekeraar Conservatrix, heeft ook de accountant zich uitgesproken over een inmiddels veelbesproken herverzekeringscontract.

Accountant BDO gaat in de controleverklaring op de jaarrekening van Conservatrix uitgebreid in op het herverzekeringscontract dat de verzekeraar afsloot met een partij op Barbados, die gerelateerd was aan de nieuwe aandeelhouder van Conservatrix. Eerder liet het management weten dat er in het kader van het contract een depotrekening is geopend bij een bank in de staat New York. De beleggingen in de depot vormen volgens de Conservatrix-directie een garantierekening voor het herverzekeringscontract.

BDO stelt nu dat het van de beheerder van dit depot een directe bevestiging heeft ontvangen dat de beleggingen inderdaad aanwezig zijn in het depot. Verder heeft BDO met behulp van meerdere juridische experts onderzocht of deze beleggingen vrij beschikbaar zijn in het geval van een faillissement van Conservatrix en of deze beleggingen voldoen aan de voorwaarden van de herverzekerings- en trustovereenkomst.

De directie van Conservatrix zegt in het jaarverslag dat ze verschillende internationale juridische specialisten heeft geraadpleegd om te checken of de belangen van de polishouders voldoende zijn gewaarborgd inzake de herverzekering en geeft aan de opinies van de specialisten als voldoende te beschouwen. Accountant BDO stelt nog een review te hebben gedaan op deze onderzoeken.

Conservatrix had verder in 2018 last van lagere beleggingsinkomsten. Mede daardoor dook de verzekeraar in de rode cijfers: €9,5 mln negatief. Door het verlies en door de lage rente nam ook het eigen vermogen af, waardoor Conservatrix nu tegen een slechtere vermogenspositie aankijkt. De solvency II-ratio daalde met maar liefst veertig procentpunten van 188% naar 148%. De verzekeraar hanteert een eigen minimum van 135%. De premie-inkomsten van Conservatrix nemen langzaam af, vooral omdat er geen nieuwe producten meer worden verkocht.

GEEN REACTIES