ABN AMRO tast dieper in de buidel voor compensatie te hoge rentes

ABN AMRO tast dieper in de buidel voor compensatie te hoge rentes

ABN AMRO verruimt de compensatieregeling voor klanten die in het verleden te veel variabele rente hebben betaald over hun doorlopend consumptief krediet. De regeling gaat nu verder terug in de tijd, tot 2001. De getroffen voorziening wordt met € 90 miljoen verhoogd tot € 340 miljoen.

In de loop van dit kwartaal informeert de bank de klanten over de gevolgen van deze aanpassing. De extra voorziening wordt geboekt ten laste van het resultaat van de bank over het vierde kwartaal van 2021.

Vorig jaar september kondigde ABN AMRO de compensatieregeling aan, die was overeengekomen in samenwerking met de Consumentenbond. Het gaat o.a. om klanten met een Flexibel Krediet, Flexibel Hypotheek Krediet, Privélimiet Plus en Studentenlimiet.

De regeling riep direct veel kritiek op, o.a. van Stichting Geldbelangen, omdat in de berekening het rente-op-rente-effect en de inflatie niet worden meegenomen en omdat de regeling aanvankelijk niet verder terugging dan tot begin 2008. Wat betreft de startdatum heeft de bank nu besloten om, “wanneer de informatie voor handen is, voor klanten proactief een compensatie aan te bieden die teruggaat tot 2001. Als de bank de informatie niet meer heeft, kunnen klanten zich met eigen informatie van voor 2008 melden.” Dit is in lijn met een uitspraak van het Kifid van mei 2021.

Volgens Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen komt er eind januari een uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid over de rente-op-rente-kwestie.

GEEN REACTIES