ABN AMRO stelt raming prijsverhoging woningen bij

ABN AMRO stelt raming prijsverhoging woningen bij
Mel 88, Pixabay

Het Economische Bureau van ABN AMRO bank stelt haar raming van prijsverhogingen van woningen voor dit jaar bij van 2,5% naar 4%. In 2025 zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen met 3,5%. Dit vanwege de dalende inflatie, dalende hypotheekrentes en een verdere stijging van de lonen.

Daardoor veert de huizenmarkt weer op. De prijzen zitten sinds afgelopen zomer in de lift, omdat de hypotheekrente na een periode van stabilisatie is afgenomen en de inkomens hard stijgen. Door de dalende inflatie staat het besteedbaar inkomen minder onder druk.

De economen van ABN AMRO houden er rekening mee dat de hypotheekrentes in de loop van dit jaar verder zullen dalen als gevolg van verwachte renteverlagingen van centrale banken. Gecombineerd met een verdere stijging van de lonen zal dit bijdragen aan een betere betaalbaarheid. In een krappe markt gaan bij een verbeterde betaalbaarheid de huizenprijzen verder omhoog.

Kooptransacties stijgen mee

Ook de ramingen voor de ontwikkeling van het aantal kooptransacties stelt de bank bij: van -2,5% naar 0,5% in 2024. In 2025 zullen de transacties naar verwachting toenemen met 3%. Bij stijgende woningprijzen en lagere rentes zullen verkopers immers – in tegenstelling tot het afgelopen jaar – eerder geneigd zijn om een nieuwe woning te kopen voordat zij de oude verkopen. Dit zal zorgen voor een snellere verkooptijd en met als gevolg een hoger aantal transacties.

De toename is wel beperkt, doordat er weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Het aantal opleveringen blijft dit en volgend jaar ver beneden de door het kabinet beoogde 100.000. Dit remt de doorstroming, waardoor het aantal transacties per saldo laag blijft.

Hypotheekproductie

De hypotheekproductie daalde doordat er minder woningtransacties zijn en het gemiddelde hypotheekbedrag nagenoeg gelijk bleef. Daarbij komt dat de hogere rente ervoor zorgde dat oversluiten minder aantrekkelijk was en dat er minder krediet voor consumptieve bestedingen werd opgenomen. Volgens cijfers van HDN nam het aantal hypotheekaanvragen met 29.3% af ten opzichte van 2022. Aan het eind van 2023 was echter een opleving te zien.

Bron: ABN AMRO

GEEN REACTIES