ABN: aflossingsvrije portefeuille heeft erg lage LTV

copyright Pixabay

Tweederde van de volledig aflossingsvrije hypotheken van ABN Amro heeft een LTV van minder dan vijftig procent. Geen enkele aflossingsvrije lening staat onder water.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de bank. Het zijn opmerkelijk goede cijfers in het licht van de wat paniekerige verhalen vanuit de AFM en het Ministerie van Financiën omtrent aflossingsvrije hypotheken. Blijkbaar is er, in elk geval bij ABN Amro, reeds veel afgelost en profiteren huiseigenaren van de hogere huizenprijzen.

In totaal bestaat de portefeuille van ABN Amro voor 16% uit volledig aflossingsvrije leningen, het gaat dan om een bedrag van bijna 24 mrd euro. Daarvan is bijna vijftien miljard euro met een LTV van minder dan 50% weinig risicovol meer. Voor €6 mrd ligt de LTV tussen de vijftig en zeventig procent en voor drie miljard in de groep 70-100%.

Verder is er bij de bank een omvangrijke portefeuille waar een deel van de lening aflossingsvrij is: 44 mrd euro (30%). Hoewel ABN voor deze categorie geen afzonderlijke LTV geeft, lijkt het erop dat ook deze cijfers gunstig uitvallen. De gemiddelde LTV van de totale portefeuille bedraagt 62% en gezien het feit dat mag worden verwacht dat op de annuïtaire en lineaire hypotheken nog een relatief laag bedrag is afgelost (dit type leningen werd pas vanaf 2014 dominant bij het afsluiten), is de LTV van ‘aflossingsplichtige’ hypotheken nog tamelijk hoog.

De nieuwe productie kwam in 2019 uit op €13,3 mrd, 1,3 mrd meer dan een jaar eerder, maar minder dan het topjaar 2017 (14,7 mrd). Van de productie is 73,6% aflossingsplichtig, 20,5% aflossingsvrij en 0,9% spaarhypotheek. Verder maakt de beleggingshypotheek een comeback met een aandeel van een paar procent.

GEEN REACTIES