Aanvullende zorgverzekering blijft in veel gevallen onbenut

Aanvullende zorgverzekering blijft in veel gevallen onbenut
© Pixabay

Nederlanders houden van zekerheid. Hoewel ruim de helft (57%) van de mensen met een aanvullende zorgverzekering deze in 2019 niet of slechts gedeeltelijk heeft aangesproken, is 71% van hen desondanks van plan om voor 2020 exact dezelfde dekking af te sluiten. Een op de tien overweegt zelfs om een nog uitgebreidere dekking te kiezen.

Een zelfde overweging speelt bij het eigen risico: 78% van de respondenten koos afgelopen jaar voor het standaard eigen risico van € 385,- en 76% is van plan dit ook te kiezen voor 2020. Dit ondanks dat ruim de helft van alle respondenten niet verwacht hun eigen risico dit jaar op te maken.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.000 respondenten naar het zorgverbruik in 2019 en de verwachtingen voor 2020, uitgevoerd in opdracht van verzekeringsvergelijker Pricewise.

Tandarts
Driekwart van de Nederlanders was in 2019 aanvullend verzekerd. Oudere respondenten hebben vaker: 85% van de 65-plussers heeft een aanvullende verzekering, tegenover 66% van de 18- tot en met 34-jarigen.

De tandartsverzekering stond in 2019 met stip op nummer één als het gaat om aanvullende zorgverzekeringen. Deze werd in 77% van de gevallen afgesloten. Daarnaast waren ook pakketten voor fysiotherapie (36%) en brillen en contactlenzen (34%) populair.

Verzekeraars differentiëren
Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, spelen steeds meer zorgverzekeraars in op het lage aanvullende zorgverbruik. “Ze lijken zich te differentiëren door aanvullende dekkingen in de vorm van schadeverzekeringen voor onverwachte gebeurtenissen te introduceren of bieden aanvullend ‘zorgtegoed’ dat een verzekerde mee mag nemen naar het volgende jaar.” Een voorbeeld is Ohra, dat vanaf 2020 verzekerden de mogelijkheid biedt om niet-opgemaakt zorgtegoed voor fysiotherapie mee te nemen naar het volgende jaar.

De premiestijging in 2020 is vooral het gevolg van een duurdere basisverzekering. Hierbij zijn de onderlinge premieverschillen tussen zorgverzekeraars toegenomen: het grootste verschil in basispremie is € 41,- in 2020 ten opzichte van € 35,- in 2019. De premies voor aanvullende verzekeringen blijven nagenoeg gelijk.

Pricewise vergeleek de goedkoopste zorgverzekeringen van 2019 met die van 2020 op basis van de vier meest voorkomende zorgprofielen. Uit deze analyse blijkt dat een jonge alleenstaande met enkel een basisverzekering op jaarbasis volgend jaar ruim € 40,- duurder uit is. Een stel met twee jonge kinderen dat een aanvullende verzekering voor tandartskosten en fysiotherapie heeft, is samen zo’n € 60,- duurder uit. Een alleenstaande ouder en tiener met een aanvullende verzekering voor tandartskosten en orthodontie is zo’n € 30,- goedkoper uit op jaarbasis. En een ouder stel met een aanvullende verzekering voor tandartskosten en fysiotherapie is gezamenlijk bijna € 50,- duurder uit.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES