Aantal hypotheekaanvragen daalt sterk in mei; vooral verbouwers nog actief

Aantal hypotheekaanvragen daalt sterk in mei; vooral verbouwers nog actief

De tijden waarin er maandelijks recordaantallen hypotheken werden aangevraagd, zijn voorbij. In mei 2022 werden er volgens cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) ruim 42.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 14% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder (48.912 aanvragen). In de piekmaand februari 2022 werden 72.351 aanvragen gedaan. Oorzaak van deze afkoeling van de hypotheekmarkt is de stijging van de hypotheekrente, die inmiddels al enkele maanden aan de gang is.

Hypotheekaanvragen nu vooral voor verbouwingen

Toen de hypotheekrentes begonnen aan hun stijging, waren het vooral de oversluiters die een nieuwe hypotheek aanvroegen. Zo konden zij er nog even snel van profiteren dat de rente nog laag was. In mei vroegen nog maar 6.300 oversluiters een hypotheek aan. Dat is 69% minder dan februari en 36% minder dan in mei vorig jaar. De verbouwers zijn nu de mensen die de meeste aanvragen doen: zij deden 8.900 hypotheekaanvragen in mei 2022. Zij hebben daarmee een aandeel van bijna 21% in het totale aantal aanvragen, terwijl dat in februari nog ruim 16% was. Overigens is het totale aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing sinds februari wel gedaald.

Consumenten kiezen voor lagere rente

Een manier om nu nog te kunnen besparen op de hypotheekrente, is door voor een kortere rentevaste periode te kiezen. Een jaar geleden werd nog voor gemiddeld 19,9 jaar rentevast gekozen, in mei 2022 was dit gedaald naar gemiddeld 17,2 jaar. Kozen consumenten er in mei 2021 nog voor om voor 57% van de leningdelen hun rente voor 20 jaar vast te zetten, in mei 2022 is dat gedaald naar 39%. Een kortere rentevaste periode levert een lager rentepercentage op. Of dat op de lange termijn ook voordelig is, zal nog moeten blijken.

Doorstromers lenen minder

Opvallend is het verschil in gedrag tussen starters en doorstromers. Beide groepen gebruiken de aangevraagde hypotheek voor de aankoop van een woning. De starters vragen een gemiddeld hypotheekbedrag aan dat met 291.000 euro 6% hoger is dan in mei 2021. Voor doorstromers is het gemiddelde bedrag echter heel licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder. HDN concludeert hieruit dat doorstromers minder willen (over)bieden voor een woning terwijl het voor starters nog steeds moeilijk is een woning te krijgen.

Bron: HDN

GEEN REACTIES