Aantal claims daalt, maar schadelast autoverzekeringen neemt fors toe

Aantal claims daalt, maar schadelast autoverzekeringen neemt fors toe
© Pixabay

Het aantal verkeersclaims naar aanleiding van een aanrijding is in 2017 met achttien procent gedaald. De schadelast is daarentegen afgelopen jaar met zeven procent toegenomen. Over de periode 2014 tot en met 2017 bedroeg de stijging van de schadelast 25 procent op WA-autoverzekeringen. Dat blijkt uit de nieuwste Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars noteerde 741.000 schadeclaims in 2017 op de autoverzekering naar aanleiding van een aanrijding. Dat is achttien procent minder dan de 906.000 verkeersclaims in 2016. De Risicomonitor, die het aantal verkeersclaims per provincie in kaart brengt, laat ook een daling in elke provincie zien. De grootste dalers zijn Flevoland (14,6%) en Noord-Brabant (14,5%). De meeste verkeersclaims kwamen vanuit de provincie Zeeland. Daar werden 79,2 verkeersclaims per 1000 huishoudens bij verzekeraars ingediend.

Rustig weer
Mogelijke oorzaken voor de daling in het aantal claims zijn het relatief rustige weer in 2017. Vorig jaar heeft er relatief weinig noodweer plaatsgevonden, afgezien van de sneeuwval van begin december, die verzekeraars wel terugzien in de statistieken. Andere oorzaak is de toenemende slimme technologie in auto’s die zorgt voor minder parkeerschade. Daarnaast speelt de economische bloei een rol. “Doordat het economisch beter gaat, wordt het steeds drukker op de weg en daardoor staan we ook meer stil”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Schadelast gestegen
Verzekeraars zien zoals gezegd de schadelast op de autoverzekering sterk toenemen. Vorig jaar bedroeg deze 2,6 miljard euro. Weurding: “We weten dat letselschade een stuwende kracht is achter deze stijging, dus er vallen nog steeds te veel verkeersslachtoffers. Afleiding in het verkeer blijft een belangrijke oorzaak voor ongelukken, waarvoor wij met z’n allen aandacht moeten blijven vragen. Daarnaast neemt de diversiteit aan voertuigen op de weg sterk toe, terwijl de wegindeling daar onvoldoende op ingericht is. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.”

Het Verbond heeft vorige week, samen met andere partners uit de Verkeersveiligheidscoalitie, steun uitgesproken aan minister Van Nieuwenhuizen die haar verbeterplannen voor de verkeersveiligheid heeft gepresenteerd. Het Verbond vindt wel dat er haast gemaakt moet worden en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de plannen uit te kunnen voeren.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES