Aandeelhoudersstructuur Anbang is ‘doolhof’

copyright Pixabay

De Chinese verzekeraar Anbang, eigenaar van Vivat, ligt onder het vergrootglas. Zowel bij de Chinese overheid als bij de pers.

Dit weekend verscheen in het Chinese weekblad Caixin Media een onderzoeksartikel over de verzekeraar die in de laatste jaren explosief is gegroeid. In het artikel vergelijkt het weekblad Anbangs aandeelhoudersstructuur met een ‘doolhof’. Het aantal aandeelhouders groeide van 7 tot 39, die een wirwar van kleine onbekende bedrijven vertegenwoordigen. Sommigen staan ingeschreven op dezelfde adressen, en hebben ook investeringen in elkaar

Anbang heeft een geregistreerd kapitaal van bijna $9 mrd terwijl het marktaandeel volgens het weekblad Caixin klein is. Dat roept vragen op over de vele miljardenovernames, voor een bedrag aan $16 mrd, waaronder Vivat en het Waldorf Astoria hotel in New York. De financiering van de overnames zou vooral komen van bedrijven van eigenaar Wu zelf of van bekenden dan wel familieleden.

Het artikel volgt op een onderzoek dat de Chinese overheid vorig jaar al instelde naar de financiële gang van zaken bij de verzekeraar. Daarnaast hapert sinds kort de overnamemachine van Anbang. Investeerders en toezichthouders blokkeerden een overname van een Amerikaanse verzekeraar en een hotelketen vanwege onduidelijke eigenaars en een wankele kapitaalspositie.

Bron: Caixin, FD.nl

GEEN REACTIES