Legal & General: Klant heeft baat bij adviseur die rendement op spaargeld bewaakt

Legal & General: Klant heeft baat bij adviseur die rendement op spaargeld bewaakt
© Px

Legal & General introduceert deze week de digitale RendementWijzer. Deze tool maakt het voor adviseurs eenvoudiger om klanten inzicht te geven in welke mate zij kunnen rekenen op het behalen van het door hen nagestreefde doelkapitaal.

Langdurig lage rente frustreert bereiken doelkapitaal
De langdurig lage rente zorgt ervoor dat consumenten met sparen het door hen beoogde doelkapitaal vaak niet halen. Het bereiken van dit doelkapitaal kan noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om de toekomstige aflossing van de hypotheeklening te kunnen financieren. Maar ook kan het een welkome aanvulling op de pensioenuitkering opleveren.

Belangrijke functie voor adviseurs
Financieel adviseurs staan dicht bij hun klanten. Hierdoor kunnen zij makkelijker dan banken en verzekeringsmaatschappijen, met hun klanten in gesprek komen over relevante financiële vragen. Zoals bijvoorbeeld over de vraag in welke mate het reëel is om te mogen verwachten dat de klant het beoogde doelkapitaal behaalt.

De adviseur kan in de RendementWijzer het doelkapitaal, de beoogde einddatum, de eerste eenmalige inleg en de maandelijkse inleg invoeren. Vervolgens berekent de RendementWijzer in welke mate het doelkapitaal, bij ongewijzigde voortzetting, wordt behaald. Hierbij zien de adviseur en klant direct welke verhouding er is tussen rendement en risico. Voor de berekening wordt bij beleggen gebruik gemaakt van 10.000 simulaties om de vermogensopbouw voor het gekozen doel te berekenen.

Vermogensrendementsheffing
“Ik verwacht, aldus Theo Krins, Manager Vermogensadvies van Legal & General, dat de huidige rendementsheffing in de formatiebesprekingen aan de orde zal komen. Afhankelijk van de samenstelling van de nieuwe coalitie kan dat per beschikbaar vermogen verschillend uitwerken. Maar zelfs bij een generieke sterke verlaging van de rendementsheffing zullen grote groepen van consumenten het door hen beoogde doelkapitaal bij de huidige lage rente niet behalen. Dan is het aan de financieel adviseur om aan de klant uit te leggen op welke wijze wellicht een hoger rendement kan worden behaald. Met de RendementWijzer kan dit heel snel worden geïnventariseerd. De uitkomsten van de berekeningen zijn direct in een PDF voor de klant beschikbaar. Wij denken dat we met dit instrument adviseurs iets geven waarmee zij hun meerwaarde voor de klant kunnen laten zien en hun positie versterken.”

Legal & General is partner van Findinet

GEEN REACTIES