a.s.r. steekt €200 mln in Generali na overname

Verzekeraar a.s.r. neemt de Nederlandse tak van Generali over. Als onderdeel van de transactie doet a.s.r. een kapitaalinjectie van €200 mln in Generali Nederland.

De injectie is nodig omdat Generali Nederland in zwaar weer verkeerde. Eerder was al duidelijk dat de extra kapitaaltoezeggingen van de Italiaanse moeder alleen in de vorm van garanties waren verstrekt. Door de kapitaalinjectie van a.s.r. komt de solvabiliteit van Generali Leven en Generali Schade uit op ongeveer 130%. Voor a.s.r. als geheel betekent de overname een solvabiliteit van 185%. Eind juni was dit nog 194%, dus de impact van de overname lijkt mee te vallen.

Kostenvoordelen
Behalve de kapitaalinjectie betaalt a.s.r. €143 mln voor de aandelen van Generali Nederland. In totaal is a.s.r. derhalve €343 mln kwijt, maar kan dit voor een deel terugverdienen met kosten- en kapitaal synergiën. De verzekeraar verwacht dat deze synergiën in de periode 2018-2021 ongeveer €140 mln zullen bedragen. Volgens a.s.r. reflecteert het bedrag aan kostenvoordelen ongeveer de helft van de totale kosten van Generali Nederland. Er zal dan ook flink worden gesneden in de kosten van Generali. Het hoofdkantoor in Diemen wordt gesloten, het management en de medewerkers verhuizen naar Utrecht, er zal een IT-migratie plaatsvinden en a.s.r. verwacht te profiteren van schaalvoordelen. De planning is dat de levenactiviteiten in 2018 worden geïntegreerd binnen a.s.r. en de schadetak een jaar later.

Marktpositie
Door de overname voegt a.s.r. bij de schadetak ongeveer 2,1% aan marktaandeel toe en bij leven ongeveer 0,8%. Op termijn worden alle Generali-polissen ondergebracht bij a.s.r.-labels. Nog niet bekend is of het schadebudgetmerk van Generali, De Nederlanden van Nu, als merk blijft bestaan, aldus woordvoerder Daan Wentholt. Generali heeft ongeveer 1,5 mln polissen en realiseerde in 2016 een schadeomzet van €275 mln en een levenomzet van €104 mln. De schadetak maakte vorig jaar €4 mln winst, de leventak noteerde een verlies van €13 mln.

Levenportefeuille
Een groot deel van de levenportefeuille die a.s.r. overneemt, is inmiddels ‘closed book’. Daarnaast is een groot deel van deze portefeuille, die vooral bestaat uit polissen met garanties, herverzekerd bij de (voormalige) Italiaanse moedermaatschappij Generali Group. Volgens Daan Wentholt blijft dit vooralsnog onveranderd en zal op een later moment worden gekeken of de herverzekering wordt aangepast of elders ondergebracht.

GEEN REACTIES