A.s.r.: Claim woekerpolis heeft onvoldoende gronden

© Pixabay

Een week voor de beursgang van a.s.r. is Woekerpolis.nl een collectieve procedure gestart tegen a.s.r. met betrekking tot beleggingsverzekeringen. A.s.r. laat in een algemene reactie weten: ”Zoals beschreven in het prospectus voor de beursgang is de uitkomst van juridische procedures met betrekking tot beleggingsverzekeringen onzeker. Deze claim van Woekerpolis.nl, waartegen a.s.r. zich zal verweren en waarvan a.s.r. van mening is dat deze onvoldoende gronden heeft, verandert niets aan de informatie die a.s.r. heeft bekendgemaakt in relatie tot het dossier beleggingsverzekeringen in het prospectus. Deze dagvaarding heeft geen effect op de voorbereidingen voor de voorgenomen beursgang van a.s.r.”

De dagvaarding van a.s.r. is de vierde collectieve procedure van woekerpolis.nl. De vereniging stelt dat a.s.r. afgelopen decennia circa 1,1 miljoen woekerpolissen heeft verkocht, waarvan de producten Waerdye en het ABC Spaarplan de belangrijkste zijn. ASR hield op de polissen kosten in die contractueel niet met de klant overeengekomen waren. In offertes stonden misleidende rekenvoorbeelden, waarbij eindkapitalen werden voorgespiegeld die nooit gehaald konden worden. De gemiddelde schade wordt geraamd op € 4500,- per polis.

“We beseffen dat onze procedure ASR slecht uitkomt. De impact van de claim loopt namelijk tegen de € 5 miljard en is daarmee groter dan de mogelijke opbrengst van de beursgang.” zegt Ab Flipse, voorzitter van de vereniging. “Gelet op de stukgelopen onderhandelingen eerder dit jaar wist ASR dat deze collectieve rechtszaak eraan zat te komen.”

Woekerpolis.nl stelt dat het Waerdye-product vergelijkbaar is met producten van Nationale-Nederlanden waarbij de zogenaamde eerste kosten in het geheel niet zijn opgenomen in de contractvoorwaarden, maar wél bij de klant in rekening zijn gebracht. Het Kifid bepaalde eerder dit jaar dat de verzekeraar deze kosten aan de klant moet terugbetalen. NN heeft daarop aangekondigd tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan bij de Commissie van Beroep.

Het ABC Spaarplan kenmerkt zich door misleidende rekenvoorbeelden in de offertes is de mening van de vereniging.

(Bron: woekerpolis.nl, NN, a.s.r.)

GEEN REACTIES