‘5-10% van hypotheekportefeuille zijn verhuurwoningen’

Markt van hypotheekoversluiters is nog groot
© Pixabay

Vijf tot tien procent van de woninghypothekenportefeuille van sommige banken bestaat uit verhuurde woningen. Dat meldt de Hypotheekshop op basis van marktschattingen.

In de meeste gevallen is de geldverstrekker over de verhuur niet geïnformeerd door de verhuurder, stelt de Hypotheekshop verder. Een gevolg daarvan is volgens de intermediairketen dat bij consumenten steeds meer behoefte aan flexibele hypotheekproducten, waarvan de rente en voorwaarden kunnen worden aangepast aan de actuele woonsituatie (eigen bewoning of korte / lange termijn verhuur). Adviseurs van de Hypotheekshop krijgen dan ook steeds vaker de vraag of in de hypotheekvoorwaarden mogelijkheden zijn om de inkomsten uit verhuur mee te nemen in de beoordeling.

De Hypotheekshop signaleert dat als gevolg van de lage spaarrente consumenten op zoek zijn gegaan naar beleggingen met een hoger rendement en de groep particuliere beleggers op de woningmarkt is gegroeid. Met name het aantal eigenaren met twee woningen en eigenaren met drie tot vijftig woningen is sinds 2009 toegenomen, zo citeert de hypotheekketen uit onderzoek van het Kadaster (‘Kopen om te verhuren’) dat vorig jaar verscheen. In een aantal wijken van bepaalde populaire steden ligt het aandeel door particuliere verhuurders gekochte koopwoningen boven de 20%. Niet alleen kiezen huiseigenaren voor de aanschaf van een beleggingspand (‘buy-to-let’), ook opteren doorstromers er wel voor om de huidige woning aan te houden (‘keep-to-let’).

Een neveneffect van de ‘koop-verhuur-trend’ is dat de huurwaarde van woningen, en daarmee de beleggingswaarde, sterk is gestegen. Koopstarters zien daardoor een woning steeds vaker aan hun neus voorbij gaan omdat ze gehouden zijn aan de maximale leencapaciteit. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (‘Buy to let verdringt starter van de koopwoningmarkt’). Hoewel door de corona-uitbraak de druk op de woningmarkt vanuit expats en beleggers wat is verminderd, overwegen het Rijk en steeds meer gemeenten maatregelen (differentiatie overdrachtsbelasting en zelfbewoningsplicht bij nieuwbouwwoningen) om de positie van starters te versterken.

GEEN REACTIES