2021 begint zeker niet slecht voor hypotheekmarkt

© pixabay

Na de gebruikelijke dip rond oud-en-nieuw ligt het aantal hypotheken alweer een paar weken niet al te veel onder het niveau van eind vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), verspreid via LinkedIn. In de eerste drie weken werden er (wekelijks) gemiddeld ongeveer 9.700 hypotheken aangevraagd. Dat is weliswaar onder de drukke laatste weken van vorig jaar (gemiddeld ruim 11.000 hypotheken per week), maar wel fors hoger dan begin 2020. In de eerste weken van vorig jaar bleef het aantal aanvragen steken op ongeveer 9.000 per week.

Deze cijfers zijn in zekere zin opvallend in het licht van de verhoging van de overdrachtsbelasting van 2 naar 8% en de verlaging naar nul procent voor starters. Het is op dit moment nog te vroeg om van een trend te spreken, maar de gevolgen van de maatregel lijken op het eerste gezicht gematigd.

Uit de cijfers is nog niet af te lezen met wat voor doel de hypotheken worden afgesloten. Naar verwachting zullen er nog flink wat oversluiters zijn vanwege de lage rente. Maar ook de woningmarkt in de regio is in beweging, veel mensen willen er tijdig bij zijn voordat ook in de landelijke gebieden de prijzen door het dak gaan. Vorige week wees de NVM al op plaatsen als Zutphen en Hardenberg waar de woningprijzen zeer snel stijgen.

GEEN REACTIES