86.000 adviseurs moeten dit jaar 1 of meer PE-examens doen

copyright Pixabay

Verzekerings- en hypotheekadviseurs hebben de lockdownperiode niet benut om hun bevoegdheid voor langere tijd vast te leggen. Het wordt dit jaar heel erg druk met examens.

Dat blijkt uit een overzicht van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). In de periode 1 april 2021 tot 31 maart 2022 moeten er PE-examens worden afgelegd voor bijna 200.000 adviesbevoegdheden. Volgens het CDFD betreft het ruim 86.000 adviseurs die 1 of meerdere examens moeten doen.

Bijna een kwart van de genoemde examens betreft ‘Schade Particulier’, maar ook bij ‘Schade Zakelijk’ en ‘Vermogen’ wordt het druk met elk 33.000 examens. Bij ‘Hypothecair Krediet’ en ‘Inkomen’ moeten 21 tot 22 duizend examens worden afgelegd.

Gelet op deze drukte, dan steken de aantallen van de huidige periode (die nog tot eind maart loopt) daar erg mager bij af. In totaal zijn in de afgelopen negen maanden slechts 9.500 PE-examens gedaan en daarvan zijn er ook nog eens ongeveer 1.700 niet succesvol afgelegd. Hoewel veel adviseurs door de lockdown in theorie meer tijd over hadden om te studeren, blijkt in de praktijk dat daar niet veel van terecht is gekomen.

Gezien de beperkende coronamaatregelen die nog wel een tijdje van kracht zullen zijn, zal het een hele toer worden om in de komende periode de examendrukte in goede banen te leiden. Hoewel lessen/cursussen door opleidingsinstituten op dit moment vooral online worden aangeboden, moeten examens nog altijd op locatie worden afgelegd. Sommige examenlocaties zijn niet beschikbaar omdat ze niet coronaproof zijn.

Ook bij de inzage van examens (bij een onvoldoende) is er last van de coronamaatregelen. De inzagelocaties van DUO zijn vanaf 16 december gesloten. Inzageverzoeken van kandidaten worden door DUO op een wachtlijst gezet en te zijner tijd ingepland, zo is te lezen op de website van het CDFD.

GEEN REACTIES