DNB neemt aansprakelijkheid pensioenuitvoerder serieus

Pensioenuitvoerders mogen de aansprakelijkheid niet uitsluiten voor het geval de werkgever de uitvoerder onjuist, onvolledig of niet tijdig informeert.

Ook als de werknemer niet is aangemeld door de werkgever kan hij bij de pensioenuitvoerder een beroep doen op zijn pensioenrechten en aanspraken.

Over deze in artikel 5 van de Pensioenwet vastgelegde regel is meermalen gediscussieerd in de Tweede Kamer, voor het laatst in maart 2012 toen minister Kamp nog eens duidelijk stelde naar aanleiding van vragen van Pieter Omtzigt (CDA) dat de pensioenuitvoerder niet gevrijwaard is als de werkgever een werknemer niet aanmeldt.

In haar nieuwsbrief Pensioenen kondigt DNB een onderzoek aan naar de naleving van de regel bij de middelgrote en kleine pensioenfondsen.

In juni begint DNB met de beoordeling van de reglementen en uitvoeringsovereenkomsten van een aantal pensioenfondsen op mogelijke strijdigheden met artikel 5 Pw. De geselecteerde pensioenfondsen worden per brief over onze bevindingen geïnformeerd. In het najaar informeert DNB de sector via deze nieuwsbrief over de resultaten van het onderzoek.

DNB heft haar interpretatie over de aansprakelijkheid van de pensioenuitvoerder gepubliceerd op haar website.

U kunt deze tekst in pdf-formaat hier downloaden.

GEEN REACTIES