Nu de consequenties ook trekken…

De AFM heeft een voortreffelijk rapport geschreven, maar nu komt het erop aan om ook de consequenties door te voeren.

In zijn blog gaat Arno Dolders, algemeen directeur.Legal & General, in op het AFM-rapport Standaardproducten en financieel basisgedrag van de consumenten.

“Goed onderbouwd, komt de AFM tot de conclusie dat het grootste deel van de consument bij het denken en handelen rondom financiële kwesties niet rationeel handelt. Tussen de regels door roept elke pagina de lezer toe: Bescherm u zelf en neem een onafhankelijk financieel adviseur!”

Het rapport noemt als een van de kwetsbare factoren dat veel consumenten uitstelgedrag vertonen waar het gaat om nu opofferingen te doen ten behoeve van de zo noodzakelijke financiële zekerheid later. Een vakantie nú is inderdaad aantrekkelijker dan een reserve opbouwen voor de oudedag.

Dolders: “Bij veel financiële vraagstukken blijkt het nodig te zijn dat een adviseur op eigen initiatief de klant benadert. Om vervolgens met kracht van argumenten deze zo ver te brengen iets te doen wat hij in eerste instantie misschien niet wil maar waarvan het in zijn belang is dat toch maar wél te doen.”

Hij trekt de conclusie: “Een gedegen visie opschrijven is één ding. Maar nu komt het erop aan om ook de consequenties van de eigen overtuiging door te voeren. (…) Natuurlijk kun je te pas en vooral te onpas blijven roepen dat het verbod op provisie voor de consument fantastisch uitwerkt. Vanuit de erkenning dat veel klanten gebaat zijn bij een adviseur die het initiatief neemt, is de vraag legitiem welk type beloningssysteem van de adviseur daarvoor het best geschikt is. En welke consequenties zijn beleidsmakers bereid te trekken uit de constatering in het rapport dat de consument die het meest advies nodig heeft in de praktijk het minst dit advies inwint? (…)De AFM heeft een waardevol rapport geschreven. Die kennis is er nu. Dat verplicht de sector, maar ook de AFM zelf, om de handschoen op te pakken. Ook wanneer dit betekent dat eerdere standpunten moeten worden verlaten.”

Lees hier de blog van Arno Dolders.;

GEEN REACTIES