Doemscenario’s over adviseurs kwamen nooit uit

“Omdat het intermediair in de kern bestaat uit kleine zelfstandige ondernemers die zich weten aan te passen aan veranderende omstandigheden.”

Onder de kop ‘De koude sanering die niet kwam’ maakt Arno Dolders, algemeen directeur van Legal & General’ korte metten met de “berichten van duurbetaalde consultants” waarin zij een forse sanering onder het intermediair voorspelden. Ook nu weer na invoering van de Wft en de digitale zelfhulpprogramma’s voor de consument die zonder advies een financieel product willen aanschaffen.

“Telkens weer blijken deze voorspellingen niet uit te komen. Ook nu zien we geen schokkende daling van het aantal Wft vergunningen. Het aantal vergunninghouders blijft min of meer gelijk en het aantal Wft vergunningen voor pensioen is zelfs weer fors gestegen naar op dit moment meer dan 1.300. Hoe dat kan? Ik denk vooral omdat het intermediair in de kern bestaat uit kleine zelfstandige ondernemers die zich weten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Die consultants onderschatten keer op keer de flexibiliteit van deze beroepsgroep.”

En ook voor de toekomst blijft Dolders optimistisch:

“Het is mijn overtuiging dat de consument als gevolg van de versobering van de welvaartsstaat meer behoefte zal krijgen aan onafhankelijke persoonlijk financieel adviseurs. Die koude sanering van financieel adviseurs zal daarom weer niet plaatsvinden. Maar we zullen de consument wel meer dan ooit moeten blijven uitleggen wat die waarde van onafhankelijk financieel adviseurs voor hem betekent. Want de wereld om ons heen geeft op simpele vragen liefst een simpel antwoord. Terwijl het goede antwoord toch echt anders kan zijn.”

In zijn blog gaat Dolders verder in op de prijsstelling: winnen de adviseurs met het laagste tarief of kunnen kwaliteit leverende adviseurs het belang van het prijsverschil voor de consument helder communiceren?

GEEN REACTIES