Michel van Dam over regeldruk

Heeft de overheid ook goede voornemens? Nederland is verworden tot een land van regels en richtlijnen.

Hoe ver moet je gaan als overheid met die regeldrang?

Intrinsieke motivatie krijg je niet door overal een controleur bij te zetten, sterker nog, dat roept bijna uitsluitend weerstand op, aldus Michel van Dam in zijn ‘nieuwjaarsblog’. En dus ook niet door de regeldruk, die ook in andere sectoren enorm is toegenomen. “Een ziekenhuis bijvoorbeeld heeft te maken met zo’n 1.400 richtlijnen waaraan het moet voldoen… Fysiotherapeuten en huisartsen geven aan tegenwoordig zo’n 30 tot 40% van de tijd bezig te zijn met hun administratie in plaats van met het behandelen van patiënten.”

En de financieel adviseur?

Van Dam: “Als adviseur bent u de laatste jaren een groot deel van de dag bezig met het vastleggen van adviezen, invullen van lange vragenlijsten, checks en controles. Er blijft hierdoor veel minder tijd over voor de klant.”

Conclusie van de commercieel directeur van Legal & General: “De regelgeving en richtlijnen rond ‘meten is weten’ is doorgeslagen en het wantrouwen is te groot. Een goed voornemen voor 2015 voor de overheid om vertrouwen te tonen en om bedrijven en individuen de kans te geven om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen?”

Lees hier de hele blog

GEEN REACTIES