Memories : Door het oog van de naald !

Deel 22 uit de verhalenreeks Memories

Verzekeraars & Economische risico’s
Het is 1977 en werd ik (dga Makelaarskantoor Lugt Sobbe) benaderd voor een bijzonder verzekeringsproject.
Een grote fabriek van radarapparatuur zocht een verzekering die het risico dekt dat een zeer grote order niet zou worden bekrachtigd door de Italiaanse premier.

De levering van de (voor de Lockheed F-104S Starfighter aangepaste) radarapparatuur  moet geleverd worden in de zomer van 1978 en om die datum te kunnen halen, moet men met de productie al beginnen in de zomer van 1977.

Wordt de overeenkomst niet voor 1 juni 1978 getekend door de premier, dan zou de verzekerde blijven zitten met tientallen miljoenen aan radarsystemen, die speciaal voor dat type jachtvliegtuigen moesten worden gebouwd.
Vanuit het Italiaanse Ministerie van Defensie waren weliswaar veelbelovende geluiden vernomen, maar zonder handtekening van de premier dus feitelijk geen opdracht tot levering.

1 juni 1978
Staat de handtekening van de premier dan nog niet onder het contract, dan zal de rekening voor het reeds verrichte werk door verzekeraars moeten worden afgetikt: 60 miljoen!

Bijzonder risico
Het betrof hier een bijzonder risico, maar – gelet op de ingeschatte integriteit van alle betrokkenen – vast een verzekerbaar risico. Wij maken offerte met 100 % dekking en krijgen opdracht. De premie was niet mals.

Afwachten maar
Het jaar 1978 breekt aan en het benodigde document is nog steeds niet ontvangen. Er zijn verkiezingen geweest en die zijn gewonnen door de partij van Aldo Moro. Het kabinet wordt vervangen, dus alle vorige ministers zijn demissionair geworden.
De politiek is al lange tijd hopeloos verdeeld en heeft niets kunnen uitrichten, maar op 16 maart 1978, gloort er hoop op verzoening.
Toch een coalitie
Een vooraanstaand politicus, Aldo Moro van de partij Democrazia Cristiana (christendemocraten, DC), heeft eindelijk zijn coalitie rond met de grote communistische partij PCI.
D
Beoogd premier ontvoerd
Terwijl hij op weg is naar de overdracht, wordt Aldo Moro echter ontvoerd door de Rode Brigade. Op dat moment is Guilo Andreotti aftredend premier en hij zou op die dag zijn stokje dus overdragen aan de nieuwe premier : Aldo Moro.

55 dagen later : Aldo Moro blijkt vermoord
VRT.be schrijft daarover :
Op dag 55, 9 mei 1978, dwingen de ontvoerders Moro om zich in de kofferbak van een rode R4 te wurmen. De leider van Rode Brigade-cel die de ontvoering uitvoert, Mario Moretti, trekt zijn wapen en schiet Moro met verschillende kogels dood. Later vindt de politie de R4 met het lichaam van Moro in de koffer terug in de Via Caetani, precies halverwege het hoofdkwartier van de christen-democraten en dat van de communisten.
De boodschap is duidelijk……

Jacht op de ontvoerders: 
In de jaren na Moro’s dood worden de meeste daders opgepakt en veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De legendarische generaal van de carabinieri die er in slaagde om de Rode Brigades te ontmantelen, generaal Dalla Chiesa, is vervolgens naar Sicilië gestuurd. Hij werd daar kort na zijn aankomst vermoord door de maffia. Velen denken dat zijn overplaatsing naar Palermo een valstrik was, omdat hij te veel wist over de zaak-Aldo Moro.

Doet ie ’t of doet ie ’t niet
Het is nu aan Demissionair premier Giullo Andreotti om zijn handtekening te zetten onder het belangrijke miljoenen-contract.
U zult begrijpen dat:

  • de ontvoering van zijn opvolger,
  • de coördinatie van de speurtochten en
  • talloze andere politieke zaken
    een grote wissel trokken op Guillo Andreotti.

Maar op 15 juni 1978 kwam dan toch eindelijk het verlossende bericht :  Het ondertekende contract was bij onze cliënt ontvangen. In de verwarring rond de ontvoering had men gewoon over het hoofd gezien dat het nog moest worden verzonden.
Dat was een ‘Narrow escape’.

Meer van zulke verhalen treft u aan op deze pagina : Memories

 

 

 

 

 

GEEN REACTIES