Funding Circle : WAT IS FINTECH ?

Julia Miteva van Funding Circle

Wat is FinTech en hoe verandert het de financiële wereld?

FinTech is een term die in de financiële wereld steeds populairder wordt. Slechts één derde van de financiële experts weet wat dit begrip betekent en welke gevolgen het heeft voor hun bedrijf. Hoe deze innovatie momenteel het ecosysteem van geld verandert, is ook nog vrij onbekend.

FinTech is een samentrekking van de Engelse woorden financial en technology. Met andere woorden: het begrip omvat alle innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan vereenvoudigt en versnelt. Fintech is voor traditionele banken vaak een nog onwennig concept. Waarom? Omdat een groot deel van de revolutionaire financiële concepten afkomstig zijn van technologiegedreven start-ups. Deze start-ups veranderen het traditionele ecosysteem. Dit is van enorm belang in een land als Nederland waar het grootste deel van bedrijven gefinancierd wordt door banken en waar persoonlijke financiën van mensen overwegend in handen zijn van financiële instanties die het vaak moeilijk vinden om te moderniseren.

FinTech-ondernemingen hebben de spelregels van deze sector enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we betalen via onze mobiele telefoon, snel online krediet aanvragen en met één klik online investeren. De lijst van innovatieve ideeën is eindeloos en een verrijking voor iedereen.

FinTech-Startups
Investeringen in bedrijven uit de FinTech-sector verdrievoudigden zich in 2014 tot een totaal bedrag van ruim $12 miljard ( ruim €11 miljard), waarbij het meeste geld in start-ups werd gestoken. Prognoses laten zien dat de hoeveelheid investeringen nog verder zullen stijgen en dit is in overeenkomst met het verslag “The Future of Fintech and Banking: Digitally disrupted or reimagined” van adviesbureau Accenture.

De kracht van deze technologiegedreven financiële dienstverlening zit hem in het feit dat deze snel, efficiënt, transparant en mobiel is. Je kunt gebruik maken van deze diensten zolang je internettoegang hebt. Natuurlijk staat dit sterk in contrast met de ontevredenheid die klanten van traditionele banken kunnen ervaren. Men moet met traagheid, beperkte openingstijden en onverwachte bankkosten omgaan om een lening te krijgen.

De mogelijkheden voor FinTech in Nederland
In Nederland is er ook sprake van een sterke opkomst van FinTech bedrijven. Bedrijven zoals Paypal winnen snel marktaandeel. Het grootste en bekendste Nederlandse FinTech bedrijf is Adyen. Dit bedrijf is onlangs gewaardeerd op ruim €2.3 miljard.

In 2014 werd er in Nederland voor €306 miljoen geïnvesteerd in de FinTech industrie. Dit komt neer op 20% van het totale Europese geïnvesteerde bedrag.

De mogelijkheden voor crowdlending
De realiteit is dat het gebrek aan innovatie bij de traditionele banken, maar ook het verlies van vertrouwen van de klanten, een omwenteling van de financiers eist. “De bankenwereld zal zich op structurele basis moeten veranderen, net zoals de manier waarop Uber de taxibranche heeft omgegooid en de manier waarop Airbnb de hotelindustrie drastisch heeft veranderd”, aldus Jeroen Broekema, Country Manager Funding Circle Nederland. Nieuwe technologieën hebben “de democratisering van de financiële wereld” in gang gezet en als gevolg daarvan hebben klanten steeds meer invloed en keuzevrijheid op de financiële markt.

Julia Miteva/ Funding Circle

GEEN REACTIES