Dolders: wij wegen zorgvuldig af met welke adviseurs wij samenwerken

De klant moet zijn eigen adviseur kunnen kiezen, daar moet de aanbieder op geen enkele wijze invloed op willen uitoefenen. Met bemiddelaars ligt dan anders.

In zijn blog op de blogsite Over Waarde gaat Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General, in op het refertemodel Samenwerkingsovereenkomst van Adfiz, OvFD en Verbond.

Hij schrijft het ‘opvallend’ te vinden dat partijen aangeven de vraag, of een aanbieder met elke bemiddelaar die dat wenst zaken moet doen, niet te willen beantwoorden. “Dat is nu juist een discussie die op dit moment binnen de sector gevoerd wordt”.

Dolders neemt een voorschot op die discussie door te stellen dat de klant de vrijheid moet hebben zijn eigen adviseur te kiezen. Een aanbieder moet daar op geen enkele wijze invloed op uitoefenen. Maar anders ligt dat bij bemiddeling.

Dolders: “Legal & General is nog één van de weinige aanbieders die niet tevens actief is als direct writer. Dat is niet zonder reden. Wij zijn ervan overtuigd dat consumenten die onze producten willen aanschaffen, dit alleen moeten doen nádat zij deskundig advies hebben gehad of tenminste op elk moment dat zij daaraan behoefte hebben dit advies kunnen krijgen. Daarom is het noodzakelijk als aanbieder zorgvuldig af te wegen met welke adviseurs wel of niet wordt samengewerkt. Want één ding weten wij zeker. Zelf kunnen en willen wij de klant niet adviseren. Adviseur zijn is een echt vak en dat is niet ons vak.”

Dolders kiest ervoor in zijn blog deze zaak ook buiten de juridische kaders te zien: “Consumenten die bij ons een financieel product afsluiten, worden daarmee ook klant van Legal & General. En op dat moment voelen wij ons mede verantwoordelijk voor het welzijn van deze klanten. Even los van allerlei juridische overwegingen, gewoon vanuit menselijk oogpunt. De klant geeft zijn vertrouwen aan ons als aanbieder. Vele jaren lang worden soms aanzienlijke premies aan ons toevertrouwd. En die klant moet erop kunnen vertrouwen dat wij proberen in zijn belang te handelen.”

Tenslotte citeert Arno Dolders het Memorandum of understanding dat “deze discussie niet moet plaatsvinden binnen het kader van het refertemodel” en noemt dat “een kale uitspraak”.

“Alleen door uitwisseling van visies komen we tenslotte verder. Wat mij betreft zie ik uw, wellicht andersluidende, visie op dit blog dan ook met belangstelling tegemoet.”

Het blog van Arno Dolders is te lezen op website Over Waarde, waarop ook reacties kunnen worden geplaatst..

GEEN REACTIES