Assurantiemuseum : Prentenboek uit 1902 over hoofdkantoor firma Lugt Sobbe & Co anno 1835

Assuradeur Bastiaan van Ommen was een druk baasje.
Hij was niet alleen mede-eigenaar/firmant van de firma Lugt Sobbe & Co, maar ook mede eigenaar van de Hollandsche Brand Assurantie Sociëteit van 1841, oprichter van verzekeraar De Europeesche Lloyd en medeoprichter van De Ambtenaren Centrale, thans beter bekend als Centraal Beheer.

Bastiaan van Ommen reisde per de postkoets en later met de stoomtrein heel Europa door en zijn doel was om verzekeraars bereid te vinden om hem / Lugt Sobbe een volmacht te verstrekken zodat zijn tekeningscapaciteit aan de beurs kon worden vergroot.

1980 : Tijdens een bezoek aan een Londonse Makelaar Howson F. Devitt is door een medewerker van het archief een visitekaartje aangetroffen dat mijn overgrootvader daar 80 jaren eerder had achtergelaten.
Hij reisde dus voor dat doel door Rusland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.
d

Ten bewijze van de solvabiliteit van de onderneming liet hij bij serieuze kandidaten een foto-prentenboek achter :

Voorzijde van het prentenboek.


Benoeming van hoofdkantoor en bijkantoren.

Hoofdkantoor te Amsterdam

Voorwoord in het Engels, Frans, Duits en Nederlands.
d
d

d

d

d


directiekantoor met plafondschilderingen

Houtkachel edddddddddddddddddn spreekkamer

De vergaderzaal eeeeeeeeeeeeeeeeen het trappenhuis

Enkele van de burelen waar de polisopmakers en de polisboekers werkzaam waren.

 

 

Op iedere etage een kachel voor de verwarming.

Vermogen in vlammen op
Als gevolg van een grote brand (26-01-1913 verffabriek De Lelie) is zijn vermogen grotendeels gebruikt voor het betalen van de schade.
Dit in de veronderstelling dat de Duitse, Russische, Franse en Engelse volmacht-verzekeraars na afloop van WO 1 alsnog hun verplichtingen zouden nakomen.

Maar dat bleek niet het geval.
Ook zijn aanzienlijke pakket aandelen Russische spoorwegen bleken na de revolutie geen waarde meer te hebben.

Hij is dus niet in rijkdom gestorven. De firma Lugt Sobbe & Co. anno 1835 is na zijn overlijden voortgezet door zijn zoon H.B.P. van Ommen, mijn grootvader.

Maar mede als gevolg van economische malaise, het verlies van de gebiedsdelen van Ned. Indië, waar wij veel van de handel verzekerden, is het bedrijf nooit meer tot grote bloei gekomen.

Schulden
Mijn vader H.B.van Ommen is in 1947 als firmant toegetreden en hij heeft er nog vele jaren over gedaan om alle schulden van zijn grootvader en zijn vader af te lossen.

GEEN REACTIES