Zorgpremie kent hoogste stijging sinds 2008

© Milca, Pixabay

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de zorgverzekering naar verwachting toeneemt met bijna 143 euro per jaar (8,7 procent). Dit is de hoogste stijging sinds 2008, toen het huidige zorgstelsel inging. In vijftien jaar tijd nam de zorgpremie toe van 1.057 euro naar 1.792 euro per jaar. Dit is een stijging van 70 procent. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingswebsite Independer.

Op Prinsjesdag wordt elk jaar zowel de rekenpremie als de verwachte opslagpremie voor verzekeraars openbaar gemaakt die samen een schatting geven van de verwachte prijs voor een zorgverzekering in 2024. Volgens Independer is de stijging onder meer een gevolg van de vergrijzing. Ook de hogere lonen in de zorg en de gestegen kosten van materiaal dragen bij aan een hogere premie. Wat de daadwerkelijke zorgpremie wordt, verschilt per verzekeraar. Dit hangt af van de kosten die zij verwachten te maken en hoeveel reserves de verzekeraar wil inzetten om eventueel de kostenstijging te dempen. De zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november hun premies voor 2024 bekend.

Het eigen risico blijft met 385 euro hetzelfde. De zorgtoeslag verandert wel in 2024 en wordt een stuk lager, terwijl die vorig jaar nog flink omhoog ging. Toen was het nog 154 euro per maand voor alleenstaanden of 265 euro bij een toeslagpartner (geregistreerd partnerschap). Voor 2024 is de maximale toeslag nu 127 euro per maand voor alleenstaanden en 243 euro bij een toeslagpartner.

Bron: Independer

GEEN REACTIES