Workation: een derde van de zzp’ers doet het

Workation: een derde van de zzp’ers doet het

Als we iets hebben geleerd van de coronaperiode die nu gelukkig grotendeels achter ons lijkt te liggen, dan is het wel dat we voor het werken minder plaatsafhankelijk zijn dan we eerder dachten. Werken vanuit huis is inmiddels normaal en steeds meer mensen ontdekken nu ook dat werken vanaf een vakantieadres prima gaat. Knab vroeg 1.100 zzp’ers of zij werk en vakantie combineren. En wat blijkt, een op de drie doet dat. Voor deze ondernemers komt Knab nu met een zakenreisverzekering, die een ruimere dekking biedt voor de combinatie van vakantie houden en werken vanuit het buitenland.

Veel werk kan vanaf vakantieadres gedaan worden

Van de zzp’ers die deelnamen aan het onderzoek van Knab, zegt 64% dat zij hun werk minimaal deels vanaf een vakantieadres zouden kunnen doen. Dat verschilt echter wel sterk per branche. Ondernemers in de ICT, Media & Communicatie (90%) en in de Zakelijke Dienstverlening (83%) kunnen hun werk in de meeste gevallen meenemen op vakantie. Voor zzp’ers in de bouw (30%) geldt dat veel minder. Van alle ondernemers die een ‘workation’ zouden kunnen houden, doet ongeveer de helft dat ook: een derde van alle ondervraagde zzp’ers heeft in 2022 werk met vakantie gecombineerd of gaat dat nog doen.

Vakantie blijft belangrijk

Hoewel veel zzp’ers meer dan genoeg te doen hebben dankzij de huidige krapte op de arbeidsmarkt, blijft het belangrijk voldoende rust te nemen. Zo’n 85% van de ondervraagden zegt dat vakantie nodig is om mentaal fit te blijven. Een kwart van de zzp’ers vreest wel dat ze door vrij te nemen werk en inkomsten mislopen. Toch blijkt uit het onderzoek van Knab dat de ondernemers voldoende rust inplannen en dat ze niet alle vakantietijd combineren met werk: “In 2022 plannen fulltime zzp’ers – los van een eventuele workation – gemiddeld viereneenhalve week vrij. In die periode gaan ze gemiddeld drie weken op vakantie. Weken waarin ze zich voornemen om niet te werken.”

Risico’s van werken op vakantie

Wie voor een workation kiest, kan naast het dagelijks werk lekker genieten van de vrije tijd in een mooie omgeving. Voor vertrek moet er echter wel even wat vooronderzoek gedaan worden. Particuliere reisverzekeringen dekken namelijk meestal geen schade die ontstaat tijdens het werken in het buitenland. Omgekeerd dekken zakenreisverzekeringen weer niet altijd privé- of vakantiereizen.

Omdat workations dankzij corona een extra boost hebben gekregen, komt Knab nu met een reisverzekering die dekking biedt bij een gecombineerde werk- en vakantiereis. Als je dus de hele ochtend vanuit een strandtent hebt zitten werken, kun je daarna ‘s middags gerust de zee in duiken.

Knab werkt samen met Alicia om deze verzekering aan te kunnen bieden.

Bron: Knab

GEEN REACTIES