Wel hypotheek nodig, geen voorbehoud van financiering

huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Overbieden is tegenwoordig heel normaal voor wie een huis wil kopen. Kopers doen er alles aan om als aantrekkelijkste bieder uit de bus te komen. Verkopers willen graag snel zekerheid en vinden het dan ook altijd prettig als de koper geen voorbehoud van financiering vraagt. Dat scheelt al snel enkele weken voor er zekerheid is in het verkooptraject. De website Kop-munt liet twee adviseurs met tegenovergestelde meningen aan het woord over het gevaar van bieden zonder voorbehoud.

Bieden zonder voorbehoud niet verstandig
Derek Hengeveld van HypotheekProf Laren is niet erg blij met de ontwikkeling dat kopers het gevoel krijgen dat bieden zonder voorbehoud noodzaak is. Volgens hem is het ook mogelijk het financieringstraject te verkorten, waardoor de verkoper sneller zekerheid heeft en de koper minder risico loopt. Hij benadrukt dat bepaalde situaties ingewikkeld zijn en daardoor extra risico’s met zich meebrengen.

Hengeveld zegt hierover: “Ik maak me zorgen over het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Zeker als het gaat om klanten met een wat meer complexe financiële status. Een groot deel van mijn klantenbestand bestaat uit ondernemers en ik zie hele kerstbomen met soms wel tien bv’s voorbijkomen bij hypotheekaanvragen. Het is in zo’n geval lastig om van tevoren in te schatten hoe de bank of de rekenpartij daarover gaat oordelen. Een bod zonder voorbehoud van financiering brengt dan veel teveel risico’s met zich mee.”

Bieden zonder voorbehoud kan prima
Een tegenovergesteld geluid komt van Peter Kilsdonk van Van Bruggen in Veenendaal. Hij betoogt dat een klant die alles goed voorbereid, prima het weglaten van het voorbehoud van financiering kan gebruiken om een grotere kans te maken succes te hebben op zijn huizenjacht. Wel benadrukt hij dat mensen er verstandig aan doen eerst een hypotheekadviseur te raadplegen. Verder kunnen klanten van tevoren al de benodigde stukken verzamelen en aan de adviseur voorleggen.

Peter Kilsdonk: “Wat mij betreft is het niet altijd zorgelijk als iemand biedt zonder voorbehoud. Het risico is in veel gevallen goed te overzien, als je alles maar van tevoren weet. Klanten die een bod willen uitbrengen zonder voorbehoud, benader ik anders. Ik ga verder dan alleen het inschatten van de situatie, maar zorg ook dat ik alle stukken op voorhand te zien krijg.”

Wel of niet doen?
Waar deze adviseurs het over eens lijken te zijn, is dat het van de situatie afhangt of bieden zonder voorbehoud een optie is. Hoe ingewikkelder de financiële situatie van de koper, hoe risicovoller het is. Het afzien van het financieringsvoorbehoud is altijd een risico en niet strikt noodzakelijk om een woning te kunnen kopen. Snel zekerheid geven kan ook anders. Beide zien graag dat de kopers eerst advies inwinnen bij een hypotheekadviseur voor een definitieve keuze wordt gemaakt.

Bron: Kop-munt.nl

GEEN REACTIES