Vijf vragen over het verzilveren van overwaarde

copyright Pixabay

Verzilveren via een hypotheek blijft moeilijk, al is meer maatwerk mogelijk, stelt Ilse Akkermans in de deze week verschenen editie van Eigen Huis Magazine.

Ouderen willen langer in eigen huis blijven wonen. Ook de overheid wil dat. Het verzilveren van overwaarde kan daarbij helpen. Waarom gaat dat dan niet makkelijker?

1 Hoe kan verzilveren helpen?
Met de juiste aanpassingen (een traplift, instapbad of domotica bijvoorbeeld) kunnen ouderen langer in hun huis blijven wonen. Zulke aanpassingen kosten geld. Ouderen met weinig inkomen, maar veel overwaarde, kunnen aan dat geld komen door hun overwaarde te verzilveren. Vaak kunnen ze bovendien geld gebruiken voor zorgkosten of het aanvullen van het pensioen.

2 Was er niet een Taskforce Verzilveren?
Ja, mede opgericht door Vereniging Eigen Huis. De taskforce maakte zich hard voor het verruimen van mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. In de taskforce zaten verder banken, pensioenfondsen en ouderenorganisaties. In 2013 bood de taskforce minister Blok (Wonen) het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ aan. De minister zei toen, in reactie, dat de markt zelf initiatieven moest nemen.

3 En, heeft de markt initiatieven genomen?
Een aantal geldverstrekkers heeft de mogelijkheden onderzocht, met weinig resultaat. Wel kwam ABN Amro-dochter Florius dit jaar met een opvolger van zijn Verzilver Hypotheek. En een aantal aanbieders werkt buiten AFM-toezicht. Bij hen kunnen ouderen hun woning verkopen en vervolgens terughuren. Maar het bedrag dat ze krijgen ligt vaak ver onder de marktwaarde en de huur is marktconform. Voor veel senioren is dat geen oplossing.

4 Waarom komen kredietverstrekkers niet met meer producten?
Het lukt ze niet een voor de huiseigenaar acceptabel deel van de overwaarde vrij te maken, en tegelijk de garantie te bieden dat de eigenaar voor de rest van zijn leven in de woning kan blijven. Als mensen lang leven, kan de schuld groter worden dan de woningwaarde – een risico voor de geldschieter. Die heeft ook het risico dat de huizenprijzen ooit dalen.

5 Wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Het Platform Maatwerk, opgericht door Binnenlandse Zaken, heeft belemmeringen en oplossingen in kaart gebracht. Het resultaat is dat er meer ruimte komt voor maatwerk. Kredietverstrekkers mogen soepeler omgaan met onder meer het overbruggen van het AOW-gat. Het moet nu blijken of banken dat gaan doen.

Ilse Akkermans is redacteur van Eigen Huis Magazine, het ledenblad van de Vereniging Eigen Huis.
Bron: Eigen Huis Magazine

Meer informatie: veh.nu/overwaarde-opnemen

GEEN REACTIES