Vermindering betaalmoraal treft bedrijfsleven

Contant geld raakt langzaam uit het zicht
© Pixabay

Een op de vijf Nederlanders (22 procent) geeft meer geld uit dan dat er maandelijks binnenkomt. Het meer uitgeven dan de inkomsten toelaten komt maandelijks neer op een gemiddeld bedrag van 205 euro. Dit betekent een gemiddelde overschrijding van 13 procent per maand. Dit blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlandse consumenten door credit managementorganisatie Intrum.

Het onderzoek laat verder zien dat bijna de helft van de ondervraagden (44 procent) aangeeft dat men dit jaar minder geld beschikbaar heeft na het betalen van de vaste lasten dan vorig jaar. De onderzoekers merken daarbij op dat er ook een verschuiving zichtbaar is in de betaalmoraal van Nederlandse consumenten.

Voorts toont het onderzoek aan dat ruim 31 procent van de ondervraagden verklaart maximaal één maandinkomen als buffer beschikbaar te hebben. Een ander resultaat is dat 13 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt minder zicht te hebben op hun korte termijn leningen en dat 24 procent het lastig vindt hun ‘buy now, pay later’-aankopen bij te houden.

Op grond van de uitkomsten merken de onderzoekers op dat bedrijven steeds vaker de dupe zijn van de verschuiving in betaalmoraal bij consumenten. Zo zegt een vijfde van de ondervraagden minder schuld te voelen bij het overslaan of later betalen van een rekening. Volgens de onderzoekers leidt dit ertoe dat ruim de helft (58 procent) van de Nederlandse organisaties hun leveranciers niet meer op tijd kunnen betalen en zelf in betalingsproblemen komen.

Bron: Intrum

GEEN REACTIES