Aardgasverbruik woningen daalt

bron: Energielabel.nl

In 2022 verbruikten Nederlandse woningen 21,6 procent minder gas dan een jaar eerder. In kubieke meters betekent dit dat het gemiddelde aardgasverbruik per woning in 2022 afnam met 270 kubieke meter tot 980 kubieke meter. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De onderzoekers van het CBS duiden deze daling in het gemiddelde gasgebruik van particuliere woningen door het warmere weer in 2022. Dit zou bijna de helft van de daling verklaren. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen zouden een stempel op de daling drukken.

Wat het onderzoek verder duidelijk maakt is dat vrijstaande woningen meer aardgas verbruikten dan andere woningen. Zo is volgens de onderzoekers het gasverbruik van een vrijstaande woning gemiddeld tweeënhalf keer zo groot als dat van een appartement.

Meer specifiek laten de onderzoekers weten dat het gasverbruik van een vrijstaande woning in 2022 het meest afnam, met 480 kubieke meter (-22,3 procent). Bij twee-onder-een-kapwoningen was de procentuele daling vergelijkbaar (-22,4 procent). De kleinste daling was bij appartementen (- 20,2 procent).

Onder woningbezitters nam het verbruik overigens sterker af (- 22,4 procent) dan onder huurders (- 20,6 procent), zo vermelden de onderzoekers tot slot. Of dit een gevolg is van minder goed geïsoleerde huizen bij huurders dan bij kopers, dan wel kopers vaker overstappen op een warmtepomp vermeldt het onderzoek niet.

Bron: CBS

GEEN REACTIES