Vergunning voor vliegende auto PAL-V in 2022 in het vizier.

Foto : Copyright Danjaq LLC, United Artists Corporation, Columbia Pictures Industries Inc., Universal Pictures en alle andere James Bond handelsmerken ® Danjaq, LLC gelicenseerd door EON Productions Ltd. Alle rechten voorbehouden.

James Bond en een vliegende auto?
Wat heeft dit met elkaar te maken? Meer dan je denkt. Redacteuren Allard Geerlings en Joey Verseput brachten een bezoek aan PAL-V, het bedrijf dat de eerste vliegende-auto op de markt brengt.

Klik op het logo voor video

Begin maart 2017 ghttps://youtu.be/vKMrvLtrsCU?t=10ingen Allard en Joey naar een loods in het Brabantse Raamsdonksveer. Daar stonden ze oog in oog met het prototype van de PAL-V, een vliegende auto, gyrocopter, uit Nederland. Inmiddels is het bedrijf een stuk verder dan dat je op de beelden ziet. De twee productieversies zijn af en het voertuig heeft een typegoedkeuring voor de openbare weg gekregen. Alleen een goedkeuring voor de luchtvaart is er nog niet. Tot die tijd moeten we nog even dromen van de beloofde vlucht met de PAL-V!

Origineel bericht:
PAL-V is gevestigd in Raamdonksveer, tussen Breda en Dordrecht, waar de eerste productie van de PAL-V Liberty is begonnen. Vanaf eind 2018 kunnen we de eerste vliegende-auto’s op de Nederlandse wegen verwachten.

CEO van PAL-V Robert Dingemanse: “Met een vliegtuig vlieg je van A naar B en kom je eigenlijk niet precies op de plek waar je wilt. Dat is eigenlijk niet zo handig. En dat wilde ik met een team anders doen. Zo is de PAL-V ontstaan.

Carver kantelmechanisme
De PAL-V maakt op de grond gebruik van het Carver kantelmechanisme. Men heeft hiervoor gekozen omdat de rotor en het systeem wat daarbij hoort flink wat gewicht in de schaal legt. Ook geeft het kantelmechanisme veel rijplezier. Je kan de PAL-V in een maximale hoek van 45 graden een bocht door sturen. Het mechanisme werd al eerder in de Carver One gebruikt. Deze driewielige auto werd tussen 2003 en 2009 gebouwd.

You Only Live Twice
Wat heb je nodig als je een groot gebied op de aanwezigheid van een schurk wilt onderzoeken? Een helikopter natuurlijk. Maar 007 koos in de film You Only Live Twice niet voor een standaard model. In plaats daarvan kwam Q met een aantal assistenten naar Japan om Bond van een mooie set wielen te voorzien. James en Tiger Tanaka waren alleen enigzins verrast toen Q met een aantal koffers aankwam. Q ging aan het werk en leverde een autogyro af. Met deze lichtgewicht helikopter verkent Bond uiteindelijk het terrein.

Sir Ken Wallis
De autogyro in deze film kreeg de naam Little Nellie mee. Het toestel is een uitvinding van Sir Ken Wallis (1916-2013). Hij ontwierp deze toestellen voor eigen onderzoek, militaire doeleinden en surveillances. Met de Wallis WA-116 vloog hij in You Only Live Twice. Het voordeel van een autogyro is dat je op een beperkte ruimte kunt opstijgen. Wallis deed dit op geheel eigen wijze. Flink snelheid maken en dan in een bijna haakse bocht omhoog.

PAL-V in de lucht
Het toestel bestuur je op ongeveer dezelfde wijze als de Wallis WA-116 waarmee Ken Wallis furore maakte. Met het verschil dat je de rotor uit moet schuiven. Net als bij de WA-116 heb je een vrij korte startbaan nodig. Een ander verschil met Wallis zijn creatie is de motor. Had hij nog een motor op benzine nodig de PAL-V niet. Die gebruikt de automotor om op te stijgen en heeft een motor die doormiddel van wind draait om in de lucht te blijven. Het toestel zweeft als het ware.

Dingemanse: “Nederland is een bevoorrecht land want hier zien we ze het eerst rondrijden. Dat zal eind volgend jaar zijn. Klanten de een aanbetaling hebben gedaan zijn dan de eerste ter wereld die een vliegende auto mogen besturen.”

Razensnel de kortste route
De PAL-V kan in de ‘drive-mode’ maximaal 160 kilometer per uur halen en komt op een tank euro 95 ruim 1300 kilometer ver. Als vliegtuig heeft de PAL-V een maximale snelheid van 180 kilometer per uur en kan een maximale afstand van 500 kilometer behalen. Kosten van dit alles? Voor de PAL-V Liberty Pioneer Edition betaal je 499.000 euro. Na deze speciale editie krijgt het toestel een vanaf prijs van 299.000 euro.

Copyright : JBN (James Bond Nederland)

GEEN REACTIES