Vergelijkingskaart vervangt dienstverleningsdocument

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. De vergelijkingskaart vervangt het huidige dienstverleningsdocument. Er is een overgangstermijn van zes maanden.

De vergelijkingskaart is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen. Het doel van het aangepaste informatiedocument is informatie begrijpelijker weer te geven voor klanten waardoor zij in staat zijn een beter geïnformeerde keuze te maken. De behoefte voor het aangescherpte document kwam voort uit een evaluatie van het provisieverbod. Hieruit bleek dat het huidige dienstverleningsdocument beperkt effectief is en dat slechts een kleine groep consumenten het als naslagwerk gebruikt.

Financieel dienstverleners krijgen zes maanden de tijd voor het aanmaken van de vergelijkingskaart. Een online applicatie in AFM Portal, die vanaf 1 april 2023 beschikbaar is, biedt de financieel dienstverlener ondersteuning alle benodigde informatie in te voeren. Na invoering van de informatie wordt het standaarddocument aangemaakt en is deze als pdf te downloaden.

Financieel dienstverleners moeten de vergelijkingskaart verstrekken aan hun klanten en tevens publiceren op een goed vindbare plek op de eigen website of andere digitale kanalen. Tot slot heeft de AFM op haar website een pagina ingericht met alle informatie over de vergelijkingskaart. Op deze pagina is een handleiding te vinden voor het opstellen van een vergelijkingskaart.

Bron: AFM

GEEN REACTIES