Vergeet op vakantie corona niet

Vergeet op vakantie corona niet

Voor veel mensen kan het eindelijk weer: op reis naar een mooie bestemming. Na zo’n twee jaar van gedwongen rustig aan doen door corona is het nu tijd om de koffers weer te pakken. Voordat je dat doet is het echter wel handig even je reisverzekering te checken. Reisverzekeraars zien coronabesmettingen niet altijd meer als een onverwachte gebeurtenis, dus coronagerelateerde kosten zijn niet altijd gedekt. Pricewise zette op een rijtje waar je allemaal op moet letten bij je verzekering voordat je de voordeur achter je sluit om op pad te gaan.

Let op de kleurcodes

Hoewel corona in Nederland nu weer heel ver weg lijkt, we hebben immers al een tijdje niet meer met serieuze maatregelen te maken, is het virus nog lang niet verdwenen. Nog altijd zijn er landen die kleurcode oranje of rood hebben. Bij code oranje wordt geadviseerd alleen naar het gebied te reizen als het noodzakelijk is. Een vakantiereis is niet noodzakelijk en wordt dus afgeraden. Bij code rood wordt helemaal afgeraden naar dit gebied te reizen. Als voor een land een andere kleurcode dan groen geldt, kan dat gevolgen hebben voor de dekking van de reisverzekering.

Op vakantie bij code oranje. Of erger.

Wie op vakantie gaat naar een land waar code oranje geldt, doet er goed aan vooraf de reisverzekering te controleren. Pricewise keek naar diverse reisverzekeringen en concludeerde dat sommige verzekeraars de gebruikelijke dekking bieden bij code oranje, maar dat ze dat lang niet allemaal doen. Als de kleurcode van een land pas tijdens de reis naar oranje gaat, blijft de normale dekking overigens wel gewoon gelden. Vaak zal de reisverzekeraar dan wel van je verwachten dat je zo snel mogelijk terug naar huis gaat. Dat kan echter ook weer extra kosten met zich meebrengen. De vraag is of dit onder de coronagerelateerde kosten valt. Sommige reisverzekeraars vergoeden dat type kosten wel, andere niet. Het is dus goed vooraf goed uit te zoeken hoe de eigen reisverzekeraar met dit soort zaken omgaat.

Wie besluit naar een gebied te reizen waar code rood geldt, hoeft eigenlijk nauwelijks nog moeite te doen om de reisverzekering na te kijken. Vrijwel geen verzekeraar verleent hier dekking, volgens Pricewise.

Kosten annuleren niet altijd vergoed

Soms is het wel toegestaan om naar een bepaald land te reizen, maar voelt de reiziger zelf zich er niet goed bij. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er een corona-uitbraak in dat land is. Voor veel verzekeraars is dat echter geen reden om de kosten van annulering door de reiziger te vergoeden. Als de reiziger zelf positief is getest, wordt annulering door veel verzekeraars wel vergoed. Daarvoor is soms een aanvullende of extra uitgebreide annuleringsverzekering nodig. Ook dit is dus een punt om op te letten voor het afsluiten van de annuleringsverzekering.

Op de website van Pricewise staat een overzicht van de dekkingen van verschillende reisverzekeraars voor hun reis- en annuleringsverzekeringen als het gaat om corona.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES