Vereniging van Eigenaren beheren zowel koop- als huurwoningen

CBS

Op 1 januari 2022 waren er 135.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE) die samen ruim 1,4 miljoen woningen beheerden van de in totaal 8 miljoen woningen die Nederland rijk is. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in samenwerking met het Kadaster naar Verenigingen van Eigenaren.

De onderzoekers laten weten dat een VvE kan bestaan uit woningen, winkels, garages, weilanden, plantsoenen en tuinen of een mix daarvan. Op 1 januari 2022 waren er bijna 161.000 VvE’s in Nederland, waarvan 135.000 VvE’s minimaal één woning beheerden. Bijna de helft (49 procent) van alle VvE’s bestond uit maximaal drie adressen. Dit zijn bijvoorbeeld VvE’s die bestaan uit alleen een boven- en benedenwoning. Grote VvE’s komen minder vaak voor: 10 procent van de VvE’s bestaat uit 21 tot en met vijftig adressen, 5 procent van de VvE’s bestaat uit meer dan vijftig adressen.

Eigenaren-bewoners van meergezinswoningen zijn automatisch lid van de VvE, zo vervolgen de onderzoekers. Daarbij tekenen ze aan dat huurwoningen ook onder een VvE kunnen vallen. Van de 1,4 miljoen woningen die onder een VvE vallen, was meer dan de helft namelijk een huurwoning. Niet de huurder, maar de verhuurder (eigenaar van de woning) zit in die situatie in de VvE. VvE’s kunnen daarom bestaan uit de eigenaren van alleen koopwoningen, van alleen huurwoningen of een mix van zowel koop- als huurwoningen (een gemengde VvE). Bijna 70 procent van de woningen in een VvE behoorde tot een gemengde VvE. Slechts 10 procent van de woningen viel onder VvE met alleen koopwoningen. Tot slot behoorde 20 procent tot een VvE met alleen huurwoningen.

Bron: CBS, Kadaster

GEEN REACTIES