Meer nieuwbouwwoningen verkocht In het vierde kwartaal

ING: Intermediairs blijven positief over woningmarkt
© RODNAE Productions, Pexels

In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6.100. Dit is 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2023 met 16.600 het laagste in de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Kadaster en Eurostat, de Europese evenknie van het CBS.

Het onderzoek toont verder aan dat het aantal transacties van de bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal van 2023 met 1,6 procent daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. In totaal (nieuwbouw en bestaande bouw) was het aantal woningtransacties bijna gelijk aan een jaar eerder.

Tevens laat het onderzoek zien dat de prijzen van nieuwbouwwoningen 3 procent hoger waren dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning ruim 502.000 euro.

De prijsindex van de bestaande koopwoningen was in het laatste kwartaal van 2023 0,3 procent lager dan een jaar eerder, aldus de onderzoekers. In het vierde kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning ruim 422.000 euro. De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het laatste kwartaal van 2023 0,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Tot slot melden de onderzoekers dat in het laatste kwartaal op Europees niveau de prijs in 18 EU-lidstaten hoger was dan een jaar eerder. Polen was de grootste stijger met 13 procent. In Luxemburg daalden de prijzen met ruim 14 procent het hardst. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 0,2 procent.

Bron: CBS, Kadaster

GEEN REACTIES