Bijna een kwart van huiseigenaren wil warmtepomp of thuisbatterij

Aantal branden van gebouwen met zonnepanelen stijgt
© reijotelaranta, Pixabay

Bijna een kwart van de huiseigenaren wil komend jaar een warmtepomp of een thuisbatterij voor zonnepanelen aanschaffen. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank onder 610 huiseigenaren.

Het onderzoek toont verder aan dat de thuisbatterij voor zonnepanelen nu nog maar in 4 procent van de koopwoningen aanwezig is. Wel geeft 21 procent van de ondervraagde huiseigenaren aan binnen een jaar een thuisbatterij te willen aanschaffen. Een hybride of volledig elektrische warmtepomp heeft 13 procent van de respondenten op dit moment, terwijl 22 procent aangeeft hierop te willen overstappen het komende jaar. Volgens de onderzoekers betekent dit dat als huiseigenaren daadwerkelijk de daad bij het woord voegen er een flinke stap wordt gemaakt met het verduurzamen van de Nederlandse woningmarkt.

Voorts laat het onderzoek zien dat het aanleggen van zonnepanelen een populaire verduurzamingsmaatregel is. Meer dan de helft heeft hier na de aankoop van de woning voor gekozen. Bovendien is 13 procent van plan komend jaar nog over te gaan op zonnepanelen. Het hoge aandeel zonnepanelen verklaart mogelijk ook de wens van veel huiseigenaren om een thuisbatterij aan te schaffen, aldus de onderzoekers.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat familie en vrienden de belangrijkste informatiebron zijn voor verduurzaming. Daar staat tegenover dat een derde zich helemaal niet heeft laten adviseren. Slechts een minderheid heeft een professionele adviseur op het gebied van verduurzamen en/of financiering geraadpleegd. Van de huiseigenaren die nog geen energiezuinige maatregelen genomen hebben, denkt 32 procent dat ze hiervoor onvoldoende financieringsmogelijkheden hebben. Naast financiële beperkingen is gebrek aan informatie over subsidieregelingen voor een kwart (23 procent) de reden om geen verduurzamingsstappen te nemen.

Volgens de onderzoekers is op het gebied van financiering van verduurzamingsmaatregelen daarom een belangrijke taak weggelegd voor financieel adviseurs. Zij kunnen huiseigenaren inzicht bieden in de financiële mogelijkheden voor een duurzame verbouwing. De onderzoekers denken dit vooral omdat de nieuwe hypotheekregels tegenwoordig mogelijkheden bieden voor woningen met een laag energielabel.

Bron: Nationale-Nederlanden Bank

GEEN REACTIES