VEB stelt ABN Amro aansprakelijk voor te late informatievoorziening rond witwasverdenking

veb stelt abn amro aansprakelijke schade witwasverdenking

Beleggers zijn de dupe geworden van te late informatievoorziening door ABN Amro. Dat het Openbaar Ministerie de bank verdenkt van schuldwitwassen werd bekendgemaakt achterin het jaarverslag. Toen dit nieuws via de Telegraaf naar buiten werd gebracht, veroorzaakte dat grote onrust onder beleggers en een flinke koersdaling. Beleggersvereniging VEB verwijt ABN Amro nu deze voorwetenschap niet naar buiten gebracht te hebben meteen zodra het bekend was. Bovendien heeft de bank de informatie niet op een passende manier bekendgemaakt. De VEB stelt ABN Amro aansprakelijk voor de geleden schade.

De VEB zegt: “Beursgenoteerde ondernemingen moeten relevante informatie snel en toegankelijk beschikbaar maken voor beleggers. ABN Amro vermeldde het feit dat het OM haar nu ook beschuldigt van schuldwitwassen pas in het laatste deel van het eigen jaarverslag. Bovendien had ABN Amro deze nieuwe verdenking bekend moeten maken op een eerder tijdstip: het moment dat het OM haar informeerde over de aanvullende, ernstigere verdenking.”

Uitbreiding beschuldiging
Eerder was al bekend dat ABN Amro beschuldigd werd van minder zware overtredingen, zoals het niet op tijd melden van verdachte transacties en het niet goed geregeld hebben van de Customer Due Diligence. De bank had onvoldoende zicht op de klanten en hun activiteiten. De verdenking van schuldwitwassen is echter een stuk ernstiger: mogelijke criminele activiteiten door de klanten waren wel bekend maar de bank deed er niets tegen.

Schadevergoeding voor beleggers
Dat de berichtgeving in de Telegraaf leidde tot een grote koersdaling is niet verwonderlijk, aldus de VEB, gezien de eerdere schikking van honderden miljoenen die ING trof vanwege nalatigheid rond witwassen. Inmiddels heeft ABN Amro een boete van € 480 miljoen gekregen en wordt er onderzoek gedaan naar de betrokken (oud-)bestuurders van de bank. De VEB wil daarnaast dat de bank de gedupeerde beleggers ook nog een schadevergoeding geeft.

GEEN REACTIES