To pay or not to pay, that is the question : Emiliano Sala

Vervolg op : Financiële tragedie rond overleden voetballer sleept zich voort 

Nog steeds bestaat geen duidelijkheid over de vraag of verzekeraars (w.o. China-Re) bereid zijn de schade te erkennen.
Cardiff City weigert nog steeds te betalen voor de speler die kort na een transfer stierf als gevolg van een noodlottig vliegtuigongeval. Dit ondanks het feit dat voor de spelers van Cardiff een collectieve overlijdensverzekering is afgesloten.

Sommenverzekering bij China-Re c.s.
Een overlijdensdekking is overigens geen schadeverzekering, maar een sommenverzekering en in dit geval zou Cardiff City zijn overleden speler hebben verzekerd.
Dat is toch ruim voldoende om haar verplichtingen na te komen richting Nantes!

Maar Cardiff City FC weigert nog steeds de eerste termijn van de overeengekomen transfersom te betalen.

Onzekerheid over dienstverband
Volgens insiders waren op het moment van zijn overlijden nog niet alle formaliteiten afgerond en had hij op het laatste moment nog kunnen kiezen voor een contract met een andere club. Was hij nu wel of niet in dienst van Cardiff City ?

De feiten op een rijtje :
De Argentijn stierf in een vliegtuigcrash slechts twee dagen nadat hij in januari 2019 door F.C. Nantes was verkocht voor € 20 miljoen.
Cardiff City maakte vervolgens bezwaren om de overeengekomen transfersom aan Nantes te betalen.
In september 2019 oordeelde de FIFA dat Cardiff hoe dan ook de eerste termijn van  6 miljoen euro moest betalen aan Nantes.
Cardiff City is deze verplichting tot op heden niet nagekomen.

Fifa straft medogenloos
Vanwege het uitblijven van de betaling, heeft de Fifa Cardiff City nu geconfronteerd met een verbod op het contracteren van spelers. Deze straf zal minimaal drie transfer-periodes van kracht zijn.

  • De advocaten van Nantes stellen dat Cardiff “te kwader trouw” heeft gehandeld en de dood van Sala misbruikt om haar verplichtingen niet na te komen.
  • De FIFA heeft Cardiff City FC zelfs gedreigd met een langer Transfer verbod als zij blijven weigeren te transfersom te betalen voor de overleden Emiliano Sala.
  • De Argentijn was per 19 januari voor $16.700.000 verkocht, maar stierf twee dagen later tijdens een vliegtuigcrash boven het kanaal.

Cardiff weigerde vervolgens overeenkomst na te komen. Cardiff beweerde dat de speler nog niet feitelijk bij hen onder contract stond.

Eerste termijn 
De FIFA verwierp deze stelling, en op 25 september beval de FIFA het bestuur van Cardiff City aan Nantes de eerste termijn van de overeengekomen transfer-som te betalen binnen 45 dagen na ontvangst van de betreffende bankgegevens.

Het bedrag is echter nog steeds niet voldaan. Cardiff City is tegen het besluit van de FIFA in beroep gegaan bij het Hof van Arbitrage voor sport, aldus The Guardian.

De FIFA heeft niet duidelijk gemaakt of Cardiff uiteindelijk ook de resterende $10.000.000 van de oorspronkelijke transfersom aan Nantes moet betalen.
Cardiff City heeft nog niet gereageerd op verzoeken om informatie over de gang van zaken.

GEEN REACTIES