Adviseur: start campagne ‘Ik zoek voor u het hoogste pensioen’

Van crowdfundingleningen wordt 95% terugbetaald, is de verwachting
© Pixabay

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet dat je met je een ‘shoprecht’ hebt wanneer je meedoet aan een verzekerde pensioenregeling. Een kans voor de adviseur.

Volgens een peiling van Factsnapp, in opdracht van Zwitserleven, weet maar 29% dat je dit recht hebt. Werknemers met een pensioenkapitaal kunnen ervoor kiezen om hun pensioeninkomen te laten uitbetalen door de verzekeraar van hun keuze. Bijvoorbeeld de verzekeraar die het hoogste pensioeninkomen biedt. Toch weten weinig consumenten dat ze met hun opgebouwde pensioenpot mogen shoppen (het zogenaamde shoprecht). Dat kan in sommige gevallen een hogere uitkering opleven, soms wel 9%, aldus Hans Visser, pensioendirecteur van Zwitserleven.

Toch is het niet zo gek dat weinig mensen ervan weten. Verzekeraars profileren zich in hun marketing nauwelijks op dit punt. Voor consumenten liggen er wel degelijk kansen omdat de uitkering van een verzekerde regeling op z’n zachts gezegd niet denderend is door de lage rente. Daarbij aan de hand genomen door een onafhankelijk adviseur.

Maar bij de adviseurs lijkt op dit moment geen aandacht voor dit onderwerp. Op zowel de websites van belangenbehartigers Adfiz/FinFin en de FFP heeft het shoprecht geen of nauwelijks aandacht. De focus ligt primair op de pensioenopbouw en het moet gezegd: zonder opbouw natuurlijk geen pensioenkapitaal en zonder kapitaal is er niks te shoppen.

Wat meer profilering op dit onderwerp is voor de adviseur op z’n plaats. Start bij wijze van spreken een campagne ‘Ik zoek voor u het hoogste pensioen’. Het kan zomaar een nieuwe consumentenmarkt openen en daarnaast de ‘uitkeringsmarkt’ wat opschudden. Een punt van aandacht is wel de mogelijke eisen aan de adviseur. Bij het inkopen van een lijfrente/pensioenuitkering kan sinds kort worden besloten om te blijven beleggen met het kapitaal. De adviseur moet er dan op letten dat hij de papieren heeft om een klant te adviseren om defensief of offensief te beleggen (dit beleggen wordt overigens gedaan door de verzekeraar) en wat de voordelen en nadelen zijn.

GEEN REACTIES