Theo Gommer: ‘Pensioenbuitelingen’.

Inmiddels valt iedereen (weer) over elkaar heen in pensioenland. Wel/geen referendum, en waarover dan precies, moet de Wet toekomst pensioenen (Wtp) überhaupt wel doorgaan, en nu Trump een beurscrash heeft veroorzaakt, wat te doen met het invaren van opgebouwde pensioenen? Daartegenover staat dan weer een initiatiefwetsvoorstel voor zzp’ers, zodat zij ook verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering én pensioen moeten opbouwen. Maar wat dan te doen met de overige witte en grijze vlekken wordt dan weer niet meegenomen? O ja, en de lumpsum – het bedrag ineens – kunnen we 5 jaar na dato nog steeds niet geregeld krijgen. Het boetevrije recht op vervroegd uittreden is dan wel weer verlengd, maar ja, wat is een zwaar beroep? Iedereen vindt dat immers van zijn/haar eigen beroep.
Lange termijn
En dat terwijl pensioen lange termijn is en gewoon niets anders is dan ‘noest’ sparen in een ‘rustige’ geregelde omgeving. Jaar in jaar uit, met voldoende risico qua beleggen. Beleggen, met dus risico, levert nu eenmaal op lange termijn, zeker met gespreide inleg, het meest op. Dat staat in iedere boekje over beleggingen op pagina 1!
Onzeker
Pensioen wordt onzekerder stellen gepensioneerden dan weer, wel terecht. Maar ja, tegenover onzekerheid staat (de kans) op een bonus, lees indexatie. En dat is nu juist wat wat zij wilden. In het huidige/oude systeem kan dat nu eenmaal niet gezien de gekozen systematiek van dekkingsgraad en rekenrente. Wil je daarvan af, tja, dan moet je naar een ander systeem. Dat na de ‘Trump crash’ het invaarmoment nóg belangrijker wordt is een feit, maar ja, dat was het toch al. Goed opletten dus!
Niet gehoord
Maar we worden niet gehoord zeggen de gepensioneerden. Dat is echter niet waar. De vakbonden vertegenwoordigen in de huidige systematiek nu eenmaal alle deelnemers. Daarnaast is er een hoorrecht voor gepensioneerden. Dat de ‘adviezen’ van gepensioneerden niet altijd worden gevolgd is een andere discussie. Zij zijn namelijk vaak alleen in hun eigen belang en pensioen behelst nu eenmaal ook andere gerechtigden, actieven en jongeren.
Keuzevrijheid
Al met al is pensioen gewoon hopeloos achtergebleven bij de maatschappelijke ontwikkelingen en die op de arbeidsmarkt. Met dus weinig eigen verantwoordelijkheid en geen keuzevrijheid. En ook nog eens matig digitaal ondersteunt. Veel (jongere) tegenstanders van de Wtp zijn niet tegen de Wtp an sich, maar tegen het verplichte collectieve systeem dat gewoon blijft. Dáár willen ze ook vanaf. En dus naar echt persoonlijke pensioenspaarpotjes. Daar kan ik mij wel in vinden. Met dan een volledige integratie van de 2e en 3e pijler (inclusief directe samenvoeging) met meer keuzevrijheid. Van een hogere lumpsum, een deel van het pensioen als tijdelijke uitkering en de mogelijkheid om met pensioengeld, vanuit verplicht pensioensparen, ook vóór pensioendatum.
De Wtp is dus eigenlijk maar een klein stapje in de (goede) richting. Hopelijk de deur die de echte pensioenrevolutie opent!
Deel dit bericht, kies uw platform!

Rene Graafsma