Miljoenenwoningen in Amsterdam zijn vaak een appartement

© Pexels / Kayla Ihrig
Klassieke miljoenenwoningen zoals vrijstaande villa’s met oprijlaan en royale tuin maken in Amsterdam steeds vaker plaats voor een veel compactere variant: het miljoenen-appartement. Dit blijkt uit onderzoek van Calacasa, een kennisinstituut op het gebied van geautomatiseerde vastgoedwaardering en de woningmarkt.
Hoofdstad meeste miljoenenwoningen
Volgens de onderzoekers telt de hoofdstad inmiddels ruim 23.000 woningen met een waarde van minstens één miljoen euro, waarvan zo’n 70 procent appartementen. Amsterdam zou daarmee wel duidelijk afwijken van het landelijke beeld, waar slechts 12 procent van de miljoenenwoningen een appartement is. In heel Nederland zouden er inmiddels meer dan 223.000 miljoenenwoningen zijn, een stijging van 13,5 procent sinds begin 2024.
Doorsneewoningen steeds vaker miljoenenwoningen
In een eerder rapport van begin 2020 rapporteerden de onderzoekers voor het eerst dat ook zogenoemde ‘doorsneewoningen’ steeds vaker een waarde van meer dan een miljoen euro bereikten. Die ontwikkeling zou zich in de afgelopen jaren hebben doorgezet. In Nederland zou nog maar iets meer dan de helft van de miljoenenwoningen een vrijstaande woning zijn. Andere veel voorkomende woningtypes onder de miljoenenwoningen zijn volgens de onderzoekers 2-onder-1 kapwoningen en appartementen met respectievelijk 14 en 12 procent. Hoek- en tussenwoningen zouden de overige 19 procent van de miljoenenwoningen in Nederland vertegenwoordigen.
Vrijstaande woningen
In 95 procent van de Nederlandse gemeenten (waaronder Rotterdam) zijn vrijstaande woningen nog altijd het meest voorkomende type onder de miljoenenwoningen, zo vervolgen de onderzoekers. In een aantal grotere steden ligt dat anders. In Amsterdam – goed voor ruim 10 procent van het totale aantal miljoenenwoningen in Nederland – zou slechts 6 procent van de miljoenenwoningen uit vrijstaande woningen bestaan.
Tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen
In de gemeenten Den Haag, Utrecht, Amstelveen, Haarlem, Leiden, Delft en Rijswijk zouden het tussenwoningen zijn die voor het grootste aandeel miljoenenwoningen zorgen. In gemeenten als Gooise Meren, Heemstede, Zeist, Hilversum, Velsen en Leidschendam-Voorburg zijn het juist de 2-onder-1-kapwoningen die domineren. De samenstelling van de woningvoorraad speelt daarbij wel een rol bij de verdeling, zo laten de onderzoekers tot slot weten.
Bron: Calcasa
Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée