SVn: laat lokale overheden starters op woningmarkt een handje helpen

SVn: laat lokale overheden starters op woningmarkt een handje helpen
© Subscription Boxes For Men

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting ziet graag het aantal Startersleningen weer groeien. Het doet daarom op de site van Kop-Munt Hypotheken een oproep aan gemeenten en woningcorporaties op meer strategisch aanbod te organiseren voor starters op de woningmarkt. Bijvoorbeeld door kluswoningen aan te bieden in combinatie met de Starsterslening.

Met de Starterslening overbrugt een starter het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal de Loan to Value) en de (eerste) hypotheek bij de bank. Bij de Starterslening betalen starters pas na 3 jaar rente en aflossing. Daardoor hebben zij in de eerste periode wat extra financiële ruimte. De gemiddelde Starterslening bedraagt ruim 26.000 euro en de gemiddelde aankoopprijs van een woning met Starterslening bedraagt ruim 168.000 euro.

Door de lage rente, de verder verscherpte financieringseisen en het lage aanbod starterswoningen loopt het aantal Startersleningen echter terug. Van januari tot september van dit jaar zijn er 1.564 Startersleningen bij de notaris gepasseerd. In heel 2017 waren dit er 2.762 en in 2016 nog 4.400.

Klusflat
Daarom roept het SVn lokale overheden op tot actie. Jan Willem van Beek, directeur van SVn: “Rotterdam is ooit begonnen met het fenomeen kluswoning en tijdens de crisis kwamen er meer van dat soort initiatieven bij. De bekende klusflat in de Amsterdamse Bijlmer vind ik bijvoorbeeld een juweeltje. Hét bewijs van hoe het ook kan: verkopen in plaats van slopen. In Westland toveren creatieve starters nu met behulp van de Starterslening een oude kistenfabriek om in appartementen. Gemeenten en corporaties zouden zo’n kluswoningconcept veel vaker moeten combineren met de Starterslening. Deze combinatie kan namelijk veel doen voor zowel koopstarters als voor de leefbaarheid in een wijk”.

Het SVn stimuleert, in opdracht van landelijke en lokale overheden, de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad. De Starterslening is een product van SVn, maar moet eerst worden aangevraagd bij gemeenten of woningcorporaties. Op dit moment bieden 234 (van de 380) gemeenten en vijf woningcorporaties de Starterslening aan. Wanneer de starter voldoet aan de beleidscriteria van de gemeente of corporatie, dan kan de lening worden aangevraagd bij SVn.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

Subscription Boxes For Men

GEEN REACTIES